Companii

Liderul global al turbinelor eoliene: România are cel mai mare potenţial de creştere din estul Europei

Autor: Roxana Petrescu

26.01.2011, 23:54 222

"România s-a aflat pe radarul nostru în ultimii 5-6 ani de zile,dar abia acum am luat decizia de a deschide un birou local. Este odecizie care dovedeşte că piaţa locală a ajuns la o anumitămaturitate. Ne aflăm în locul potrivit la momentul potrivit.România este cea mai promiţătoare ţară din Europa de Est", spuneHans Jorn Rieks, preşedinte al Vestas pentru Europa Centrală.Potrivit împărţirii businessului Vestas, din regiunea est-europeanăfac parte ţări precum Bulgaria, Ucraina sau Rusia. Biroul dinRomânia are 31 de angajaţi care sunt localizaţi în Bucureşti şi înConstanţa.

Două probleme pentru paradisul eolian: legislaţia este un"fiasco", iar reţeaua este prea mică. Ce spuninvestitorii?

Un an bun

Anul trecut, România a înregistrat un salt spectaculos în ceeace priveşte turbinele eoliene montate, ajungând la finalul lui 2010să fie peste 450 MW instalaţi faţă de un bilanţ al anului 2009 denumai 14 MW. Potrivit specialiştilor din piaţă, nivelul de turbinenoi montate anul trecut ar putea fi depăşit anul acesta, pe listainvestitorilor fiind grupuri de talie mare, aşa cum sunt cehii dela CEZ, italienii de la Enel sau spaniolii de la Iberdrola.

"De exemplu, anul trecut în Germania s-au montat circa 2.000 MWîn parcuri eoliene noi. În Bulgaria numai 100 MW, iar în Poloniacirca 420 MW. Cu bilanţul de anul trecut, România se află undeva lamijlocul clasamentului, dar pe primele locuri în ceea ce priveştepotenţialul de dezvoltare dintre pieţele emergente."

Astfel, dacă în ultimii doi ani majoritatea domeniilor au fostputernic afectate de criză, investiţiile în parcuri eoliene au fostunele dintre puţinele segmente care au crescut semnificativ chiarşi în perioada de recesiune.

"În energia eoliană întotdeauna au fost fonduri pentru că esteun domeniu sprijinit la nivel guvernamental prin diferite scheme desuport. În această perioadă nu am văzut scăderi majore, cu excepţiaSpaniei unde guvernul a stopat vechea schemă de sprijin şi aînceput să lucreze la un alt mecanism", explică reprezentantulVestas.

Deja în piaţă

Deşi oficial prezenţa danezilor a fost anunţată abia ieri,compania a început să vândă turbine eoliene încă de anul trecut, întotal la finalul anului 2010 Vestas reuşind să încheie contracteferme pentru livrarea a 450 MW, ceea ce înseamnă investiţii decirca 800 de milioane de euro. Cele mai cunoscute parcuri eolienecare urmează să fie echipate cu tehnologie Vestas sunt celerealizate de Energias de Portugal în două localităţi dobrogene,Peştera şi Cernavodă, unde s-au montat 76 de turbine eoliene.Deocamdată componentele pentru turbinele care sunt montate înRomânia vin din ţări precum Germania, Danemarca, Spania, Vietnam,China sau Italia, în România nefiind prezentă nicio unitate deproducţie pentru componentele eoliene. Astfel, deşi România încă nueste pentru moment în cărţi pentru o unitate locală de producţie aechipamentelor pentru turbine eoliene, unul dintre avantajelevenirii unor mari firme de profil aici este faptul că acesteaformează o forţă de muncă specializată.

"Acum sunt 13 tehnicieni pe care îi avem în training, darnumărul acestora va creşte pe viitor", spune reprezentantulVestas.

O îngrijorare: legislaţia

Potrivit acestuia, marea îngrijorare care totuşi persistă înceea ce priveşte piaţa locală este legislaţia. Astfel, deşi existăîncă din 2008 o lege care stabileşte sistemul de sprijin pentruenergiile regenerabile, aceasta încă nu se aplică în lipsa uneilegislaţii secundare şi a unui aviz favorabil din partea ComisieiEuropene.

"Existenţa unei legislaţii clare va deschide piaţa la mai mulţijucători pentru că băncile întotdeauna se uită la ceva tangibil şinu sunt dispuse să-şi asume riscuri", este de părere Rieks.

În afară de Vestas, pe piaţa locală mai activează mari grupuriproducătoare de tehnologie pentru parcurile eoliene. Americanii dela General Electric au un contract pentru livrarea a 240 de turbinepentru parcul de 1,1 mld. euro pe care cehii de la CEZ îl fac laFântânele şi Cogealac. Spaniolii de la Gamesa au livrat echipamentepentru parcurile făcute de italienii de la Enel iar nemţii de laSiemens vor livra la rândul lor turbine tot pentru Enel.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO