Companii

LIDL face pasi marunti pe piata: investeste 11 mil. euro in centrul logistic, dar primele magazine vin abia in 2010

01.12.2009, 23:10 474

Reteaua de magazine alimentare cu discount LIDL vrea sa deschidaprimele sale unitati din Romania in toamna anului 2010, potrivitdatelor comunicate de reprezentantii companiei.

Pana acum retailerul a construit doar spatii de birouri pentruangajati si a demarat recent lucrarile la primul sau centrulogistic de pe piata locala, situat in Chiajna, langaBucuresti.

"LIDL are autorizatie de constructie pentru centrul logisticinca din 2007, dar au prelungit termenul pana la finele lui 2009.Cred ca au demarat recent lucrarile pentru acest proiect", adeclarat arhitectul-sef al localitatii Chiajna. Retailerulestimeaza investitiile in constructia centrului logistic la 47,6mil. lei (11 mil. euro), potrivit documentelor depuse de companiela Primaria Chiajna pentru obtinerea autorizatiilor deconstructie.

Depozitul va avea o suprafata de 45.000 de metri patrati si vafi amplasat langa cladirea de birouri construita de companie pentruangajatii sai. Reprezentantii LIDL Romania nu au dorit sa deadetalii despre stadiul proiectelor de investitii ale retelei.

In luna mai, acestia au precizat insa ca se concentreaza pegasirea locatiilor viitoarelor magazine, fiind vizate orasele cupeste 30.000 de locuitori.

Multi primari "se lauda" cu investitiileLIDL

Pana acum, compania nu a demarat constructia de magazine, cutoate ca in anumite orase detin autorizatii de constructie inca din2008, potrivit datelor din piata si de la autoritatile locale.

"LIDL a prelungit deja termenul pentru autorizatia deconstructie primita anul trecut pentru locatia din Medias", audeclarat reprezentantii Primariei Medias (judetul Sibiu).

Nici in Bistrita-Nasaud nu au fost incepute lucrarile deconstructie a viitorului magazin LIDL. Pe lista oraselor vizate deretea se mai numara Zalaul, Galatiul si Slobozia. LIDL cautalocatii in toata tara, avand anunturi de recrutare active pentruresponsabili de expansiune in toate regiunile.

Planurile retailerului pentru Romania vizeaza dezvoltarea uneiretele de peste 100 de magazine prin investitii de 150 mil. euro,potrivit unor informatii din piata neconfirmate pana acum decompanie.

Reteaua de discountere LIDL este detinuta de grupul germanSchwarz, care opereaza si hipermarketurile cu discountKaufland.

La nivel local, cele mai mari retele din segmentuldiscounterelor sunt Penny Market, Plus si Profi, fiecarea dinacestea avand peste 60 de unitati operationale. Recent, reteauaProfi a fost preluata de fondul de investitii Polish EnterpriseFind VI administrat de Enterprise Investors, printr-o tranzactie de66 mil. euro.

Segmentul discounterelor a performat in acest an peste mediaretailului modern datorita orientarii consumatorilor catre produsemai ieftine. La finele lui 2009 afacerile cumulate ale retelelor deprofil ar putea depasi pentru prima data pragul de un miliard deeuro, datorita cresterilor de vanzari de peste 20-30%, comparativcu 2008.

Au adus 70 mil. euro

Germanii au adus pana acum peste 70 de milioane de euro lacapitalul social al subsidiarei locale, LIDL Romania, conformdatelor de la Registrul Comertului. Doar in primele opt luni inacest an au fost realizate majorari de capital de 21 mil. euro lacompania inregistrata la nivel local. LIDL a infiintat primacompanie in Romania in 2003, insa dupa trei ani retailerul a amanatpe termen nedefinit planurile de lansare a retelei de discounterela nivel local. Acestea au fost reluate in anul 2007, insa companianu a comunicat niciodata ce planuri are pentru piataromaneasca.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO