Companii

Lindab: Vanzarile vor stagna la nivelul din 2007

08.02.2009, 16:12 23

Lindab Romania, filiala locala a grupului suedez Lindab, din domeniul sistemelor de invelitori si materiale de constructii din tabla, a estimat pentru 2008 o cifra de afaceri aproximativ egala cu cea inregistrata in 2007, respectiv 46,7 mil. euro, iar pentru acest an isi propune consolidarea businessului si vanzari egale cu cele de anul trecut.

"Inca nu au fost anuntate oficial cifrele auditate finale pentru 2008. Cert este insa ca, daca facem comparatie cu anul 2007, putem vorbi despre un nivel similar al afacerii Lindab Romania. Pentru 2009 estimam o mentinere a cifrei de afaceri din 2008, dar nu excludem chiar si o usoara scadere. Stategia pentru anul acesta prevede securizarea businessului prin concentrarea atentiei asupra eficientei si productivitatii", a declarat Andrei Sulyok, directorul general Lindab Romania.
In 2007, compania a inregistrat o cifra de afaceri de 46,7 mil. euro, in crestere cu 23% fata de anul anterior.
Principalii factori care au dus la o stagnare a afacerilor Lindab in Romania in 2008 au fost cresterea preturilor la materiile prime, contractia pietei imobiliare rezidentiale si nu in ultimul rand criza financiara care a ingreunat accesul la finantare.
"Au fost mai multi factori care ne-au influentat decisiv domeniile de activitate. In primul rand scumpirea pretului otelului din prima jumatate a anului 2008. In al doilea rand, este vorba de tendinta dezvoltatorilor de proiecte rezidentiale de a dezvolta pe verticala. In al treilea rand fluctuatiile imprevizibile ale cursului valutar. Apoi, trebuie luata in considerare lipsa fortei de munca calificate, care a atras majorari ale costurilor. Criza financiara a avut impact direct in scaderea industriei de real-estate si a celei a materialelor de constructii, prin ingreunarea accesului la finantare", a apreciat in continuare Sulyok.
Piata materialelor de constructii metalice nu a reusit sa inregistreze ritmul de crestere estimat la inceputul lui 2008, de 20-25%, primele estimari ridicand valoarea pietei la aproximativ 200 de milioane de euro. Pentru acest an, o estimare a pietei este considerata ca fiind prematura, in conditiile in care piata imobiliara se afla in stagnare, din cauza lipsei de finantare.
"Inca nu exista informatii finale despre vanzarile din 2008, insa cu siguranta pot spune ca piata nu si-a indeplinit estimarile de crestere cu 20-25%, comparativ cu anul 2007. In ceea ce priveste evolutia pentru 2009, exista mai multe scenarii posibile: piata poate creste, insa cu un procent de doar o cifra, de asemenea piata poate stagna sau poate scadea pe anumite segmente in functie de evolutia pietei imobiliare. Cel mai probabil piata va reveni timid in crestere incepand cu 2010", a apreciat in incheiere directorul Lindab.
Pe piata materialelor de constructii metalice mai activeaza companii ca Teraplast Bistrita, Coilprofil, Ruukki, Isopan si Isobau.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO