♦ Linde Gaz România, filiala locală a grupului industrial Linde Plc., cel mai mare furnizor de gaze industriale la nivel global, spune că livrările de oxigen către spitale au crescut cu până la 170% faţă de valul 3 al pandemiei, în unele cazuri cererea fiind de zeci de ori mai mare de la o zi la alta ♦ Dincolo de presiunea pe livrări, una dintre problemele majore este chiar lipsa instalaţiilor adecvate pentru distribuţia oxigenului cu care se confruntă multe unităţi medicale locale.
„Linde Gaz România este furnizor de oxigen lichefiat şi oxigen îmbuteliat pentru mai mult de 250 de spitale din ţară. Compania distribuie către acestea oxigen medicinal lichid, prin alimentarea rezervoarelor din curtea acestor unităţi, şi oxigen medical îmbuteliat, pentru transportul pacienţilor între secţii. Livrările de oxigen medicinal îmbuteliat au crescut cu 150% comparativ cu perioada similară a anului trecut (valul 3) şi cu circa 450% faţă de perioada prepandemică. Livrările de oxigen lichid s-au majorat cu 170% comparativ cu perioada similară a anului trecut (valul 3) şi cu 300% faţă de perioada prepandemică“, au precizat reprezentanţii Linde Gaz România.
Potrivit acestora, creşterea consumului pune presiune pe livrările către rezervoarele spitalelor sau impune suplimentarea necesarului de butelii.
„Pentru spitalele care suplimentează oxigenul din reţeaua de distribuţie de la rezervor, cu ajutorul buteliilor, cererea a crescut, în unele cazuri, chiar şi de zeci de ori de la o zi la alta.“
Compania mai spune că pentru acoperirea cererii actuale a alocat toate resursele privind capacităţile de producţie, cisternele de distribuţie oxigen lichefiat, butelii de oxigen către sectorul sanitar.
„Cererea mare de pe segmentul de oxigen medicinal îmbuteliat, venită pe fondul unor probleme de infrastructură din spitale, a pus o presiune pe capacităţile existente de îmbuteliere. Multe unităţi medicale nu au instalaţii adecvate pentru distribuţia oxigenului din stocator. De asemenea, puţine unităţi medicale au surse secundare de alimentare pentru acoperirea consumului în situaţii de criză, potrivit normativelor europene în domeniu. Livrările de oxigen îmbuteliat sunt limitate de numărul de butelii care pot fi încărcate şi de capacităţile de îmbuteliere din fabrici“, explică reprezentanţii Linde Gaz România.