Companii

Lista lui Viorel Tudose, cel mai puternic om din comerţul cu energie: MAI, STS, administratorii porturilor, Ministerul Apărării şi Bucureştiul, cei mai mari clienţi ai Getica 95, firmă ajunsă în insolvenţă. „Sunt necesare reglementări mai dure. Vor urma scumpiri în toată piaţa de energie“

Lista lui Viorel Tudose, cel mai puternic om din...

Autor: Roxana Petrescu

18.06.2021, 10:25 964

„La un moment dat, o parte din clienţii de energie ai Getica 95 se vor duce către alţi furnizori care la rândul lor va trebui să găsească energie necesară. Această energie tot în piaţa spot se va afla, aşă că ne aflăm în faţa unui val de noi scumpiri.“

Getica 95, compania de 1,5 mld. lei deţinută de omul de afaceri Viorel Tudose, avea un porfoliu extrem de select de clienţi înainte de a-şi cere singură insol­venţa pe 15 iunie, arată datele publice.

Astfel, printre cei mai mari cum­părători de energie ai companiei se află Ministerul Afacerilor Interne, ultimul contract fiind semnat chiar în iunie anul acesta, cu o valoare de 93 de milioane de lei, pe o perioadă de un an. MAI a făcut un acord-cadru de cumpărare cu două firme locale, Tinmar Energy, companie deţinută de omul de afaceri Augustin Oancea, şi Getica 95.

„Este o practică în piaţa de furnizare prin care beneficiarul are un plan B în cazul în care un furnizor întâmpină probleme. Mai mult, având doi furnizori, contractorul poate, dacă este cazul, să jongleze cu două oferte de preţ“, explică oamenii din domeniu această modalitate de contractare.

O relaţie specială cu Serviciul de Telecomunicaţii Speciale

Metrorex este un alt mare client al Getica 95, Serviciul de Telecomunicaţii Speciale fiind, la rândul său, unul dintre cei mai fideli contractori de pe lista antreprenorului Viorel Tudose. Datele publice arată că relaţia dintre cele două părţi durează încă din 2019.

Municipiul Bucureşti, Compania Naţională Administraţia Porturilor Maritime Constanţa, spitale de urgenţă, societăţi publice de transport, Poşta Română, Societatea Naţională de Radiocomunicaţii, toate se află printre cumpărătorii de stat ai energiei furnizate de Getica 95. Deşi furnizorul susţine că până acum nu a denunţat niciun contract, această posibilitate nu este exclusă, iar când acest lucru se va întâmpla, preţurile din piaţă vor creşte din nou.

„Vom avea un nou val de scumpiri, peste ceea ce oricum experimentăm acum“, spun specialiştii din piaţă. Practic, clienţii care nu vor mai fi alimentaţi de Getica vor ajunge în portofoliul altor furnizori, care le rândul lor vor fi obligaţi să ia de undeva energia. Cel mai probabil, tranzacţiile se vor face tot pe platforma spot a bursei de energie OPCOM, acolo unde oricum preţurile sunt inflamate. Astfel, cererea creată peste noapte de insolvenţa Getica 95 va avea, cel mai probabil, un singur efect: scumpirea suplimentară a energiei, spun oamenii din piaţă.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO