Companii

Listarea companiilor de stat, realizarea unui mix energetic, planuri pe termen lung în educaţie sau facilităţi pentru investiţii sunt soluţiile din energie pentru o creştere economică de 5%

Listarea Electrica, cea mai mare companie de distribuţie şi furnizare a energiei electrice în funcţie de numărul de clienţi, a fost evenimentul de business al anului în energie, iar managerii din sector consideră că această strategie trebuie dusă mai departe.

Autor: Roxana Petrescu

15.10.2014, 00:06 505

De la educaţie la infra­struc­tură, de la strategii sectoriale până la stimularea inves­tiţiilor sau reducerea TVA, managerii din energie pun pe masă soluţii despre care cred că ar putea revitaliza nu doar sectorul în care activează, ci şi economia în general.

„Ieftinirea energiei electrice prin crearea unui mix energetic eficient care ar avea ca rezultat creşterea consumului şi reindustrializarea României“ este una dintre soluţiile propuse de unul dintre cei mai importanţi executivi din energie.

În acest moment, producătorii de energie din România sunt separaţi în funcţie de sursă, astfel că acum cărbunii se bat cu energia hidro, iar huila încearcă să facă faţă producţiei de energie nucleară, totul într-o piaţă marcată de reducerea consumului de energie şi de creşterea producţiei de energie regenerabilă subvenţionată.

Deşi de multe ori a fost pus pe masă planul de a crea companii energetice integrate, niciodată nu s-a trecut de nivelul discuţiilor, motiv pentru care oamenii din energie mai cer un lucru:  „Aprobarea unei strategii energetice naţionale cu politici şi programe valabile pe mai multe cicluri electorale“ este o altă cerinţă a oamenilor din energie, enunţată aproape la unison de jucători din domeniu.

Fiind parte a unui sector în care specialiştii se creează în ani de zile, oamenii din energie subliniază importanţa realizării unor planuri pe termen lung în ceea ce priveşte educaţia şi orientarea sistemului spre inovaţie astfel încât noii specialişti să fie pregătiţi pentru cererea venită din piaţa muncii.

Educarea unei noi generaţii de specialişti ar putea reorienta piaţa locală astfel încât să fie mai bine pregătită pentru noile tendinţe din sectorul energetic.

România a trecut în perioada 2009-2013 printr-un val de investiţii în domeniul energiei regenerabile de peste 6,5 miliarde de euro, dar din care a câştigat puţin în contextul în care majoritatea echipa­mentelor au fost importate în absenţa unui know-how local. Acum România experi­mentează o nouă etapă în explorarea şi producţia de hidrocarburi prin lucrările la mare adâncime din Marea Neagră, dar din nou producţia locală este prinsă pe picior greşit.  

Mulţi dintre managerii din energie care au decis să răspundă chestionarului adresat de Ziarul Financiar au spus că listarea Electrica, cea mai mare companie de distribuţie şi furnizare a energiei electrice în funcţie de numărul de clienţi a fost evenimentul de business al acestui an şi că această strategie trebuie dusă mai departe.

Reducerea TVA, a impozitării muncii, facilităţi pentru investiţiile străine mai mari de 100 de milioane de euro sau chiar o reducere a taxelor şi impozitelor plătite de companiile care investesc mai mult de 10 milioane de euro sunt alte măsuri propuse de oamenii din energie.

Ca numitor comun, majoritatea oame­nilor din energie spun că este obligatorie accelerarea investiţiilor în infrastructură şi creşterea gradului de absorbţie a fondurilor europene.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO