Companii

"Listarea la Bursa suna groaznic de corporatist". Cine sunt antreprenorii care nici nu vor sa auda de listare?

Proprietarul Carturesti: Trebuie sa muncim de trei ori mai bine si mai mult pentru acelasi leu
04.05.2010, 23:15 1462

Prefera sa vorbeasca mai mult despre ce se poate invata dincarti decat sa prezinte cifre si planuri de afaceri, iar in fataideii de listare a companiei la Bursa exclama ca "suna groaznic decorporatist". Serban Radu, unul dintre actionarii grupului delibrarii Carturesti, rasfoieste 30 de carti intr-o luna si este deparere ca ultimii 20 de ani nu ne-au oferit modele de valoripublice si nici nu ne-au invatat cum sa facem fata concurenteistraine.

"Trebuie sa ne facem temele ca sa fim pregatiti si ca sa putemconcura cu strainii. Cartile de dezvoltare personala, profesionalasi alte carti ne prezinta pasii pe care i-au facut altii si pe caretrebuie sa ii urmam. Romanii sunt pusi in situatia de-a reinventapasi inventati odata de altcineva, din cauza ca citesc putin",apreciaza Serban Radu, 38 de ani.

Consumul de carte din Romania ne plaseaza pe ultimul loc intretarile Uniunii Europene, avand in vedere ca un roman cheltuieste inmedie 4 euro anual pe carti. Aceasta cifra este insa una estimatade editurile locale, care mai sustin ca valoarea pietei de carte seridica la 80-100 de milioane de euro.

Piata de carte romaneasca nu are inca mecanismele unei industriidezvoltate, apreciaza Serban Radu.

"Tocmai de aceea nici nu exista date oficiale legate de valoreapietei. Nu exista un suport guvernamental si nici campaniinationale de promovare a lecturii. Cred ca mai este mult loc decrestere pentru piata de carte." Serban Radu explica faptul ca nu agandit afacerea Carturesti ca "un supermarket de carti", ci ca unspatiu public guvernat de modele de valori publice.

Afacerea Carturesti a fost infiintata de Serban Radu si NicoletaDumitru in 2000 si a ajuns anul trecut la o cifra de afaceri de 6,3milioane de euro, mai mult cu 12,5% fata de anul anterior.

Lantul Carturesti a ajuns la 12 librarii

"Avem trei magazine noi, cel de la Institutul Francez, unul inBrasov, deschis in decembrie anul trecut si un magazin deschis lunatrecuta in Arad. Vrem sa mai deschidem si alte magazine, insa levom anunta la momentul potrivit", fara a preciza la cat s-a ridicatvaloarea investitiei.

Mai mult, la librariile din Cluj si Timisoara s-au extinssuprafetele comerciale.

Noile deschideri de librarii au dus la cresterea suprafetei deretail pana la circa 3.000 de metri patrati in total si la ocrestere a vanzarilor in primul trimestru al acestui an fata deperioada similara a anului trecut.

"In primele trei luni am avut venituri mai mari la Carturesti,dar vom prezenta rezultatele financiare la jumatatea anuluiacesta", a spus Radu.

30 de proiecte stau in sertar si asteapta momentulpotrivit

Carturesti lucreaza cu peste 300 de furnizori din tara si dinstrainatate, circa 60% din cifra de afaceri fiind generata decarti, restul de 40% fiind muzica, filme, ceai si alte produse,potrivit datelor de pe site-ul companiei si declaratiiloranterioare ale reprezentantilor Carturesti.

"Apetitul pentru consum este redus anul acesta fata de aniianteriori. Spre exemplu, vanzarile la cadourile corporate auscazut, unii clienti vechi au disparut de pe acest segment. Pe dealta parte, arhitectii vin acum mai des sa cumpere carti, pentru caau mai mult timp pentru citit", a declarat Serban Radu.

Legat de bugetul de investitii cu care lucreaza Carturesti anulacesta, antreprenorul roman spune ca sunt multe proiecte care stauin sertare, peste 30, si ca acestea vor fi scoase, pe rand, lamomentul potrivit.

"Criza a facut viata mai dificila. Trebuie sa muncim de trei orimai bine si mai mult pentru fiecare leu. Insa desi este criza,directiile companiei noastre raman aceleasi ca si in aniianteriori", sustine Serban Radu, care nu ia in calcul vanzareacompaniei in cadrul careia lucreaza aproape 200 de angajati.

Promovarea magazinelor Carturesti se face prin diferiteevenimente, numai anul trecut fiind gazduite aproape 500 deevenimente in librarii.

Pe piata de distributie de carte mai activeaza lantul delibrarii Diverta, librariile Humanitas, dar si Compania de LibrariiBucuresti. Recent, lantul Diverta, cu afaceri de 35 de milioane deeuro, a anuntat ca se pregateste pentru listarea la Bursa dinBucuresti, in vederea finantarii capitalului de lucru.

Proprietarul Carturesti spune ca desi a primit mai multe ofertede preluare nu va vinde compania pana cand profilul investitoruluinu se va potrivi cu profilul Carturesti, iar ideea finantariiafacerii prin listarea la Bursa ii suna groaznic decorporatist.

El a mai precizat ca s-a gandit la extinderea businessului instrainatate, dar ca pentru moment se concentreaza pe lucrurile pecare le are de facut in tara.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO