Companii

Liviu Stoleru, CEO ROCA Industry: Capacitatea de a face reindustrializare aparţine jucătorilor privaţi. Statul trebuie să asigure contextul, adică legislaţia potrivită

ZF REINDUSTRIALIZAREA ROMÂNIEI:

Liviu Stoleru, CEO ROCA Industry:  Capacitatea de a face...

Autor: Alexandra Matei

31.05.2022, 13:54 126

Cei care pot contribui la reindustrializarea României cu adevărat, crede Liviu Stoleru, CEO al ROCA Industry, sunt jucătorii din mediul privat de business, nicidecum cei din sistemul public, iar în această ecuaţie, statul joacă rol de facilitator, întrucât trebuie să asigure un context favorabil acestei rendustrializări, adică o legislaţie potrivită şi multă predictibilitate.

„Reindustrializarea, din punctul meu de vedere, se aplică pe mai multe layere. Pe de-o parte, statul nu este un bun antreprenor şi atunci rolul lui în acest proces de reindustrializare este cel de facilitator, cu rol de creator de context şi de mediu legislativ, care să permită antreprenorilor să facă reindustrializare. Capacitatea de a face reindustrializare în mod real aparţine jucătorilor privaţi. Doar aceştia îşi pot asuma acest rol. Statul trebuie să asigure contextul – legislaţia potrivită. Spre exemplu, dacă eu vreau să fac o investiţie într-o fabrică de 40 mil. euro, să nu dureze patru ani până pornesc motoarele respectivei fabrici. Factorii care te opresc în a decide să faci o investiţie nouă sunt timpii de aşteptare şi birocraţia”, a declarat Liviu Stoleru la conferinţa ZF Reindustrializarea României.

Alte declaraţii:

 Părerea mea este că reindustrializarea se poate face doar având o gândire de viitor. Trebuie să ne uităm cum vor arăta următorii 20 de ani în contextul economic european şi românesc.

 Reindustrializarea va aduce competitivitate pe producţie, produse mult mai bine definite şi mai calitative, care se pot lupta cu produsele oricărui producător european. Scopul ar fi ca produsele româneşti să fie prezente pe piaţa internaţională.

 Generaţiile tinere sunt tot responsabilitatea statului din punct de vedere al educaţiei şi al adaptării lor la piaţa muncii.

 Reindustrializarea înseamnă un efect negativ semnificativ mai mic asupra mediului. Statul român ar trebui să stimuleze acei oameni de afaceri care decid să investească în tehnologii moderne ce reprezintă, de fapt, poluatori mai mici decât tehnologiile vechi.

 
 
 
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO