Companii

Livrări sub aşteptări: doar două malluri au fost deschise anul acesta. Ce mai pregătesc dezvoltatorii?

Livrări sub aşteptări: doar două malluri au fost deschise anul acesta. Ce mai pregătesc dezvoltatorii?

Omul de afaceri Iulian Dascălu a deschis mallul Palas Iaşi în luna mai a acestui an, iar sud-africanii de la NEPI şi francezii de la Carrefour au finalizat la mijlocul lunii noiembrie Ploieşti Shopping City, proiect construit în doar 11 luni. Foto: Cristi Moga

Autor: Cristi Moga

03.12.2012, 00:07 1671

Pariurile consultanţilor de la începutul anului s-au adeverit: livrările de centre comerciale au fost slabe în acest an. În materie de proiecte noi erau aşteptate în acest an şase livrări, iar situaţia arată cam aşa: Iulian Dascălu a deschis Palas Iaşi în luna mai, NEPI şi Carrefour au finalizat Ploieşti Shopping City, Cora a deschis un hipermarket cu galerie comercială la Bacău şi pregăteşte în aceste zile un proiect asemănător în sudul Capitalei, InterCora a finalizat pentru Kaufland şi alţi câţiva chiriaşi un proiect mai mic în zona Mihai Bravu din Bucureşti, iar francezii de la Immochan sunt pe ultima sută de metri cu primul proiect Auchan City de pe piaţa locală, în cartierul bucureştean Giuleşti.

Singurul "pariu" ratat al consultanţilor a fost cu deschiderea mallului Uvertura din Botoşani, amânat din nou pentru 2013, în timp ce o serie de extinderi anunţate pentru proiecte existente în ţară au fost de asemenea întârziate sau puse "pe hold".

Comparativ cu livrările din 2011, când au fost date în folosinţă şase proiecte noi, suprafaţa spaţiilor comerciale livrate a scăzut în acest an cu circa 40%, la 187.000 de metri pătraţi, potrivit datelor consultan­ţilor imobiliari de la Jones Lang LaSalle.

Iar în condiţiile în care economia nu dă semne evidente de revenire, trimestrele de creştere alternând cu cele de stagnare sau chiar de scădere, anii urmă­tori nu arată tocmai roz pentru această piaţă.

Trei malluri în construcţie

În momentul de faţă, exceptând proiectul Uvertura Botoşani, la care lucrările au fost practic finalizate, dar deschiderea a fost amânată din cauza gradului redus de ocupare, pe piaţa locală mai sunt în construcţie trei malluri, toate cu deschiderea programată pentru anul viitor.

În Bucureşti austriecii de la Raiffeisen Evolution lucrează cu un constructor tot din Austria (Strabag) la mallul Promenada, a cărui structură este în curs de finalizare, în timp ce livrarea este programată pentru luna octombrie a anului viitor.

Tot în luna octombrie a anului viitor ar trebui dat în folosinţă şi cel de-al doilea mall din Ploieşti - AFI Palace Ploieşti -, unde la începutul lunii noiembrie structura era finalizată în proporţie de peste 70%. Cine construieşte? Compania israeliană AFI Europe este dezvoltator, iar constructor este Danya Cebus, firmă controlată de acelaşi miliardar israelian Lev Leviev.

Pe de altă parte, francezii de la Cora au anunţat recent că lucrările la proiectul Corall din Constanţa au avansat spre un nivel de 70%, iar livrarea centrului comercial va fi realizată în vara anului viitor.

De această dată, constructor nu este o companie din Franţa, ci firma Con-A din Sibiu, care a mai dezvoltat pe piaţa locală o serie de centre comerciale în special pentru grupul belgian BelRom.

Cora, de altfel, ar putea fi şi anul viitor un dezvoltator extrem de activ, în condiţiile în care compania a anunţat recent că pentru 2014 a programat trei deschideri în cadrul unor pro­iecte ce vor fi construite în Braşov, Timişoara şi Brăila.

Cine ar mai putea începe?

Apetitul pentru extindere manifestat de hipermarketuri împinge dezvoltatorii de la spate în vederea ocupării ultimelor "redute" de pe harta comercială, astfel că la stadiul de "intenţie cu ancoră hipermarket semnată" în momentul de faţă sunt destul de multe proiecte.

Patru dintre acestea ar putea viza Bucu­reş­tiul. Astfel, sud-africanii de la NEPI, care au demonstrat că se pot dezvolta extrem de rapid, au început deja să cureţe terenul de pe platforma Vulcan, unde până în luna septembrie a anului viitor vor să construiască un hipermarket Carrefour şi un concept "strip mall" cu magazine mari ale retailerilor de modă cu preţuri accesibile.

"Urmează Vulcanul în septembrie 2013 şi Bra­şo­vul în primăvara lui 2014. La începutul anului viitor vom mai anunţa o serie de proiecte mai mici, sub forma galeriei comerciale dezvoltate iniţial la Braşov", spunea Tiberiu Smaranda, retail development în cadrul NEPI, la deschiderea mallului Ploieşti Shopping City, proiect finalizat în 11 luni.

Revenind la Bucureşti, israelienii de la AFI Europe speră ca până la finalul acestui an să obţină autorizaţia de construire a mallului AFI Palace B.NOI de pe platforma Laromet, unde principalul chiriaş anunţat este hipermarketul Real, în timp ce reţeaua de bricolaj Dedeman va avea un magazin deţinut în proprietate.

"Au trecut prea mulţi ani de când am cumpărat acest teren (de la Laromet - n. red.), astfel că trebuie să începem să dezvoltăm pe el. Proiectul va avea o suprafaţă închiriabilă de 27.000 de metri pătraţi incluzând magazinul Real şi va fi pe un singur nivel - doar zona de food-court va fi deasupra hipermarketului. Magazinul de bricolaj va avea o clădire separată", afirmă David Hay, CEO al AFI Europe.


Cine câştigă estul Capitalei?

Dacă aceste pro­iecte au suprafeţe medii şi o arhitectură simplă, ceea ce le face mai ieftine şi mai uşor de dezvoltat, în estul Capitalei planurile dezvoltatorilor sunt mult mai ambiţioase, dar poate tocmai din acest motiv lucrurile nu avansează decisiv cu construcţia.

În zona cartierelor Titan - Pantelimon, considerată de către consultanţi cu potenţial ridicat şi acoperită deocamdată insuficient din punct de vedere comercial, sunt prevăzute de mai mulţi ani proiectele Mega Mall (Electroaparataj) şi ParkLake Plaza (lângă parcul Titan), cu suprafeţe închiriabile de circa 70.000 mp fiecare. Ambele dezvoltări au semnate contracte cu mai mulţi chiriaşi ancoră, dar costul investiţiei de circa 200 mil. euro pentru fiecare dintre cele două proiecte face extrem de dificilă finanţarea în actualele condiţii de piaţă.

Portughezii de la Sonae Sierra, unul dintre cei mai mari proprietari de malluri la nivel european, au rein­trat în acest an ca acţionar în proiectul ParkLake Plaza. În aceste condiţii, este posibil ca după cinci ani în care nu a dezvoltat niciun proiect propriu în România, Sonae Sierra să mizeze pe dezvoltarea din Capitală pentru care a anunţat un grad de preînchiriere de peste 50% cu retaileri precum Cora, Zara, H&M, Mango, Douglas sau Flanco. Pe de altă parte, în Bucureşti nu trebuie ignorate nici planurile francezilor de la Immochan, care vor să dezvolte un proiect pe platforma Tricodava, în timp ce Ali Ergun Ergen a primit undă verde pentru redezvoltarea primelor două malluri din oraş - Bucureşti Mall şi Plaza România - misiune pentru care i-a fost pus la dispoziţie un buget de 50 mil. euro.

Alături de Bucureşti, retailerii şi constructorii trebuie să stea cu ochii pe Braşov, unde pe lângă proiectele menţionate mai sus (ale sud-africanilor de la NEPI şi francezilor de la Cora), Immochan şi polonezii de la Echo Investment şi-au construit echipe cu care îşi propun să atace oraşul. În aceste condiţii, "sub Tâmpa" va fi o luptă "care pe care", din care cu siguranţă nu vor ieşi toţi jucătorii în picioare, dar deocamdată fiecare proiect pleacă cu propriile atuuri.

Rezumând, piaţa s-a restrâns la o mână de dezvoltatori şi câteva zone cheie neacoperite, iar până la revenirea economiei probabil nici nu vor apărea alte dezvoltări noi, decât cu titlul de excepţie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO