Companii

Lockdownul din Europa se vede: Producţia industrială s-a diminuat cu 2,3% în ianuarie-februarie, pe fondul declinului industriei prelucrătoare şi extractive. Andrei Rădulescu, BT: Pe de altă parte, dinamica anuală s-a situat peste nivelul structural pentru a treia lună consecutiv în februarie, ceea ce exprimă depăşirea punctului critic

Lockdownul din Europa se vede: Producţia industrială...

Autor: Roxana Rosu

13.04.2021, 10:24 104

Producţia industrială a scăzut cu 1% lună/lună în februarie, evoluţie determinată de declinul ramurii prelucrătoare cu un ritm lunar de 1,2%, în contextul persistenţei pandemiei şi al restricţiilor din Zona Euro, aceasta fiind a două lună cu o evoluţie descendentă din 2021, arată datele INS.

În acelaşi timp, ramurile extractivă şi energie/utilităţi au crescut cu dinamici lunare de 0,3%, respectiv 1,8% în februarie.

” Statisticile indică scăderea industriei în a doua lună din 2021, pe fondul declinului componentei prelucrătoare, în contextul persistenţei pandemiei şi restricţiilor în ţările din Zona Euro (principalul partener economic al României).  Pe de altă parte, dinamica anuală s-a situat peste nivelul structural pentru a treia lună consecutiv în februarie, ceea ce exprimă depăşirea punctului critic al şocului indus de incidenţa crizei sanitare şi consecinţele acesteia”, comentează Andrei Rădulescu, director Analiză Macroeconomică la Banca Transilvania.

În dinamică an/an, producţia industrială a scăzut cu 3,1% în februarie, cea mai slabă evoluţie din luna august a anului trecut.

Scăderea a fost determinată de declinul componentei prelucrătoare cu 4,1% an/an, în contextul provocărilor din sfera economiei Zonei Euro (persistenţa pandemiei şi a restricţiilor). De asemenea, ramura extractivă a scăzut cu 14,9% în februarie.

În schimb, componenta energie / utilităţi a crescut cu 7,5% faţă de februarie 2020.

Analiza pe marile grupe industriale evidenţiază creşterea producţiei de bunuri de folosinţă îndelungată cu un ritm anual de 8,3% în februarie, în decelerare de la 28,3% an/an în ianuarie.

Pe de altă parte, componentele bunuri intermediare, bunuri de capital şi bunuri de uz curent s-au ajustat cu ritmuri anuale de 3%, 4,1%, respectiv 11,3%.

Astfel, în primele două luni din 2021 producţia industrială s-a diminuat cu 2,3% an/an, pe fondul declinului componentelor prelucrătoare (cu 3,1% an/an) şi extractivă (cu 14,3% an/an).  Pe de altă parte, ramura energie / utilităţi s-a majorat cu 6,4% an/an.

Pe marile grupe industriale se evidenţiază avansul componentei bunuri de folosinţă îndelungată cu 19,2% în primele două luni din 2021, evoluţie susţinută de mix-ul relaxat de politici economice în implementare pe plan intern şi la nivelul Uniunii Europene.

Pe de altă parte, componentele bunuri intermediare, bunuri de capital şi bunuri de uz curent s-a ajustat cu ritmuri anuale de 1%, 3,6%, respectiv 10,4% în perioada ianuarie-februarie.

Ramurile industriei prelucrătoare care au consemnat cele mai bune dinamici ale producţiei industriale în perioada ianuarie-februarie au fost metalurgică (3.5% an/an), calculatoare şi produse electronice şi optice (6.6% an/an) şi echipamente electrice (6.7% an/an).

În acest context, Banca Transilvania estimează majorarea investiţiilor productive cu ritmuri anuale de 6,4% în 2021, 6.9% în 2022, respectiv 5,8% în 2023, perspectivă susţinută de nivelul redus al costurilor reale de finanţare, implementarea programelor lansate de Uniunea Europeană în 2020 şi potenţialul ridicat de dezvoltare la nivelul infrastructurii critice.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO