Cum să locuiești mai bine?

CUM SĂ LOCUIEŞTI MAI BINE? Generaţii de locuinţe – apartament vechi sau nou? De ce? Ziarul Financiar a început o serie de articole despre cum putem locui mai bine şi despre criteriile de care trebuie să ţinem cont atunci când alegem cum va arăta viitorul „acasă“

09.12.2021, 17:00 Autor: Alina-Elena Vasiliu

♦ Dacă doriţi să ne împărtăşiţi idei, sugestii, noi teme de abordat în cadrul rubricii, aşteptăm mesajele dumneavoastră pe adresa alina.vasiliu@zf.ro.

Achiziţia unei locuinţe este una dintre cele mai importante decizii din viaţă, atât ca valoare, cât şi ca impact asupra stilului de viaţă. Aşa că, atunci când se află în faţa nevoii de a alege între a cumpăra un apartament nou, la cheie, sau unul vechi, care necesită îmbună­tăţiri, hotărârea poate fi destul de greu de luat. Într-o astfel de situaţie, care variantă este mai rentabilă? De ce?

„Dincolo de crite­riile ce ţin de finanţare, intervin criteriile su­biective ale cumpărătorilor: localizarea în oraş, faci­lităţile, finisajele locuinţei, suprafaţa şi dispunerea ca­merelor, siguranţa, pre­siunea timpului“, spune Mihai Sava, strategy director real estate Europe în cadrul OLX Group.

Astfel, raportat la localizare, în zonele centrale predomină unităţile locative vechi, în timp ce majoritatea dezvoltărilor noi sunt poziţionate în zone semicentrale, la extre­mităţile oraşului sau în proximitatea centrelor de birouri.

Complexurile nou-construite oferă, de regulă, o serie de facilităţi în plus faţă de apartamentele vechi, spre exem­plu locuri de parcare în garaje, supermarketuri, săli de sport sau spaţii comune verzi în incinta complexului.

„De asemenea, dacă, în cazul locuinţelor vechi, cumpărătorul fie acceptă finisajele existente, fie se angajează într-o renovare care poate fi costisitoare şi de durată, în cazul locuinţelor noi aflate la stadiul de proiect, finisajele pot fi alese de către cumpărător pe gustul său şi în bugetul prestabilit de către dezvoltator.”

Mai departe, trebuie ţinut cont că locuinţele noi au adesea o suprafaţă mai redusă decât cele vechi. Datele anunţurilor listate pe Storia.ro arată că, în medie, apartamentele de trei camere în unităţi nou-construite au o suprafaţă cu aproximativ 20% mai redusă decât cele în construcţii vechi. Pe de altă parte, locuinţele noi beneficiază adesea de compartimentări moderne.

„Locuinţele noi câştigă adesea în faţa celor vechi la capitolul siguranţă: pe lângă un risc seismic scăzut – care poate fi un criteriu important în anumite zone ale ţării – multe locuinţe noi fac parte din ansambluri rezidenţiale care beneficiază de elemente de siguranţă suplimentare, precum supravegherea video a zonelor comune sau existenţa paznicilor”, mai spune Mihai Sava.

În ceea ce priveşte presiunea timpului, dacă în locuinţele vechi cumpărătorul se poate muta imediat după semnarea contractului de vânzare-cumpărare, multe din locuinţele noi sunt vândute încă din stadiul de proiect sau construcţie, ceea ce înseamnă că viitorii proprietari pot aştepta şi peste un an pentru a-şi lua în primire viitoarea locuinţă. Preţul locuinţei şi disponibilitatea finanţării bancare sunt alte două variabile de care depinde mult luarea deciziei privind achiziţia unui apartament nou sau vechi.

„Pentru anunţurile listate pe platformele noastre, Storia.ro şi OLX Imobiliare, preţul pe metru pătrat pentru apartamentele noi este în medie cu aproximativ 20% mai mare decât pentru apartamentele vechi. Chiar dacă spaţiile sunt mai bine utilizate în apartamentele noi, de multe ori aceste diferenţe pot însemna alegerea, spre exemplu, între un apartament nou de două camere şi unul vechi de trei camere.”

Totuşi, chiar dacă, în medie, preţurile pe metru pătrat sunt mai mari pentru apartamentele noi, tendinţa de creştere a acestora este mai puţin accentuată. Datele Eurostat citate de Mihai Sava arată că, în ultimii cinci ani, la nivel naţional, preţurile apartamentelor noi din România au crescut cu 11%, în timp ce pentru apartamentele vechi creşterea a fost de aproape 30%.

Locuinţele noi beneficiază şi de sprijinul altor elemente, precum programul guvernamental Noua Casă, adresat exclusiv locuinţelor a căror construcţie a fost finalizată cu cel mult cinci ani înainte de accesarea creditului. Mai mult, unele bănci refuză ipotecarea locuinţelor cu risc seismic, aşa-numitele „imobile cu bulină”.

Punând toate aceste criterii în balanţă, un cumpărător ajunge să petreacă în medie şase luni de la începutul căutărilor până la încheierea unui contract de vânzare-cumpărare, după cum arată datele Storia.ro.