Companii

Lovitură de teatru: Blue Air suspendă toate zborurile din România până luni, 12 septembrie: Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente din cauza unei popriri aplicate de Ministerul Mediului. Peste 1.000 de pasageri au rămas în aeroport. UPDATE. Ministerul Mediului: Are o datorie de 28 mil. lei la AFM. Blocarea conturilor nu justifică suspendarea zborurilor

Lovitură de teatru: Blue Air suspendă toate zborurile...

Autor: Mirabela Tiron, Miruna Diaconu , Mediafax

06.09.2022, 16:27 17033

UPDATE. Şedinţă la Guvern după suspendarea zborurilor Blue Air

Premierul şi miniştrii de resort discută marţi seara despre situaţia românilor afectaţi de suspendarea zborurilor Blue Air.

Premierul discută marţi seara cu miniştrii de resort şi cu autorităţile implicate în gestionarea situaţiei cetăţenilor români afectaţi de oprirea zborurilor Blue Air.

„Am vorbit să deblocheze situaţia, pentru că nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară. Este vorba de 3.000 de români (...) Am vorbit cu domnul ministru şi urmează să analizăm şi să luăm o decizie”, spunea înainte de această şedinţă premierul Nicolae Ciucă.

Şi ministrul Mediului a cerut companiei să reia zborurile. „Cer Blue Air să reia imediat, să îşi onoreze obligaţiile faţă de călători, să-şi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe cale legală acest diferend”, a spus ministrul Tanczos Barna.


UPDATE. ​Piaţa reacţionează: Ryanair anunţă că lansează tarife speciale pentru persoanele afectate de anularea zborurilor de către Blue Air
 
Ryanair, cea mai mare companie aeriană din Europa, a anunţat că începând de astăzi, 6 septembrie, lansează tarife speciale pentru pasagerii afectaţi de anularea zborurilor de către Blue Air. Ryanair profită de oportunitatea de a genera noi vânzări ca urmare a problemelor Blue Air. Preţurile pornesc de la 50 euro.
 
Aceste tarife sunt puse în vânzare pentru călătoriile care vor avea loc până pe 31 octombrie, dar trebuie rezervate până pe 9 septembrie.
 
„Ryanair salvează din nou ziua cu tarife de salvare de la doar 49,99 euro pentru a găzdui clienţii afectaţi de „suspendarea” bruscă a operaţiunilor Blue Air. În timp ce Blue Air „suspendă” zborurile în toată Europa, Ryanair continuă să opereze un program complet cu peste 3.000 de zboruri zilnice”, spune Dara Brady, directorul de marketing al Ryanair.​​

UPDATE. Premierul Nicolae Ciucă vine cu declaraţii în urma scandalului Blue Air: „Am vorbit cu ministrul Mediului să deblocheze situaţia, pentru că nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară. Este vorba de 3.000 de români”

Premierul Nicolae Ciucă a discutat cu ministrul Mediului, Tanczos Barna, să deblocheze situaţia de la Blue Air: „Nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară”.

„Am vorbit să deblocheze situaţia, pentru că nu putem lăsa românii să aştepte în aeroporturile din care urmau să vină către ţară. Este vorba de 3.000 de români (...) Am vorbit cu domnul ministru şi urmează să analizăm şi să luăm o decizie”, spune premierul Nicolae Ciucă.


UPDATE. Scandal pe Aeroportul Otopeni, după ce pasagerii Blue Air au fost informaţi că nu pot zbura

Este scandal marţi pe Aeroportul Internaţional „Henri Coandă” după ce pasagerii care ar fi trebuit să decoleze au fost informaţi că nu mai pot zbura spre destinaţiile dorite din cauză că Blue Air sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România.

Pasagerii care ar fi trebuit să decoleze marţi de pe Aeroportul Otopeni au fost informaţi că Blue Air sistează toate zborurile programate pentru plecare de pe aeroporturile din România, după ce conturile le-au fost blocate.

Personalul aeronavelor, respectiv piloţii şi însoţitorii de zbor ai companiei, a fost trimis acasă, pentru că nu vor avea zbor de pe aeroporturile din România până în 12 septembrie.

Din cauza situaţiei create, pasagerii protestează în Aeroportul Otopeni.


UPDATE. ​David Ciceo, directorul Aeroportului din Cluj: Zborurile de astăzi ale Blue Air au fost anulate, circa 1.000 de pasageri sunt afectaţi

David Ciceo, directorul Aeroportului Avram Iancu din Cluj-Napoca, spune că zborurile de astăzi de pe aeroportul din Cluj au fost anulate, iar numărul pasagerilor afectaţi se ridică la 1.000 de persoane.

„Pe aeroportul din Cluj doar astăzi avem trei zboruri anulate care urmau să plece, iar trei zboruri care ar fi trebuit să sosească sunt şi ele anulate, asta înseamnă un total de 1.000 de pasageri afectaţi. Aveam şi un zbor charter, de la Heraklion, nu ştim ce se întâmplă cu turiştii”, spune pentru ZF David Ciceo.

Zborurile de astăzi ale Blue Air de pe aeroportul din Cluj au fost anulate, acolo unde compania aeriană opera zboruri către Heraklion, Bucureşti şi Valencia.


UPDATE. Ministrul Mediului Tanczos Barna: Blue Air să reia imediat zborurile. Nu a respectat legea aşa cum au făcut-o celelalte companii aeriene

Ministrul Mediului a spus că Blue Air nu a respectat legea, aşa cum au făcut-o celelalte companii aeriene, în privinţa certificatelor de gaze cu efect de seră, iar acum trebuie să deblocheze situaţia şi să se adreseze Administraţiei Fondului de Mediu pentru a obţine o reeşalonare a datoriei de 28 de milioane de lei.

„Conturile au fost blocate de către Administraţia pentru Fondul de Mediu datorită faptului că compania Blue Air are o datorie de peste 28 de milioane de lei la bugetul AFM. Este în procedură de executare silită de foarte mult timp, motiv pentru care s-a procedat conform legii, la recuperarea acestei creanţe. Decizia de a suspenda aceste zboruri este absolut nejustificată. Blocarea conturilor de către AFM nu justifică în niciuin fel suspendarea imediată a tuturor zborurilor de către această compannie. Cer Blue Air să reia imediat, să îşi onoreze obligaţiile faţă de călători, să-şi onoreze obligaţiile faţă de bugetul de stat, să se adreseze imediat AFM pentru a solicita o reeşalonare a acestei datorii şi de a rezolva pe cale legală acest diferend”, a spus ministrul Tanczos Barna.


UPDATE. Agenţiile de turism despre suspendarea zborurilor Blue Air: Sunăm clienţii să vedem ce soluţii găsim, avem bilete vândute pe cursele regulate, pe circuite sau city break

Suspendarea zborurilor Blue Air până luni, 12 septembrie, va afecta sute de pasageri care şi-au cumpărat bilete inclusiv prin agenţiile de turism, în vacanţe de tip city break sau circuite.“Aveam turişti pe deplasări individuale cu Blue Air. Sunăm acum clienţii să vedem ce soluţii găsim. Blue Air nu ne-a anunţat de această decizie, am văzut în presă. Să vedem dacă mai putem recupera ceva d ela Blue Air”, spune spune Carmen Pavel, proprietara agenţiei de turism J’Info Tours. Blue Air nu a răspuns solicitării ZF cu privire la câte zboruri sunt suspendate în total şi câţI pasageri sunt afectaţi de această decizie.

“Avem bilete vândute pe curse regulate, pe circuite pentru seniori, acum se va vedea care sunt agenţiile care îşi protejează clienţii, care le vor oferi soluţii alternative”, a declarat pentru ZF Alin Burcea, proprietarul agenţiei de turism Paralela 45.

Peste 1.000 de pasageri nu s-au mai îmbarcat astăzi, până acum, după ce Blue Air a anunţat că începând de astăzi va suspenda toate cursele, până luni, 12 septembrie.

“Până acum avem şapte curse anulate la Blue Air, 1072 de pasageri au rămas în aeroport, dar mai sunt programate până la finalul zilei încă alte şapte curse Blue Air. Pasagerii caută să vorbească cu agentul de handling al Blue Air”, a declarat pentru ZF Valentin Iordache,reprezentantul aeroportului Henri Coandă (Otopeni).


UPDATE. Şapte curse Blue Air au fost anulate astăzi până acum, 1072 de pasageri au rămas în aeroport

Peste 1.000 de pasageri nu s-au mai îmbarcat astăzi, până acum, după ce Blue Air a anunţat că începând de astăzi va suspenda toate cursele, până luni, 12 septembrie.

„Până acum avem şapte curse anulate la Blue Air, 1072 de pasageri au rămas în aeroport, dar mai sunt programate până la finalul zilei încă alte şapte curse Blue Air. Pasagerii caută să vorbească cu agentul de handling al Blue Air”, a declarat pentru ZF Valentin Iordache,reprezentantul aeroportului Henri Coandă (Otopeni).


UPDATE. Cum arată orarul de zbor de pe Otopeni la o oră după anunţul Blue Air

Zborurile operate astăzi de Blue Air pe aeroporturile din Bucureşti şi Cluj sunt anulate, deşi în anunţul făcut de către companie era precizat faptul că zborurile de azi nu ar fi fost afectate.

Compania a anunţat iniţial că toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat. Zborurile de pe Otopeni către Paris, Stockholm, Lyon, Atena, Palma de Mallorca, Dubrovnic şi Cluj sunt anulate, la fel se întâmplă şi cu zborurile de întoarcere din aceste destinaţii. Acelaşi lucru se întâmplă şi pe aeroportul din Cluj, acolo unde Blue Air opera zboruri către Heraklion, Bucureşti şi Valencia.


Compania aeriană Blue Air va suspenda zborurile care pleacă din România începând de astăzi până luni, 12 septembrie, au anunţat marţi oficialii companiei.

„Datorită unei situaţii neprevăzute constând în poprirea tuturor conturilor companiei Blue Air Aviation S.A. de către Ministerul Mediului, Blue Air se află în imposibilitatea achitării costurilor curente, necesare pentru operarea zborurilor zilnice, motiv pentru care se vede obligată să sisteze toate zborurile programate a pleca de pe Aeroporturilor din România, până luni, 12 Septembrie 2022”, potrivit oficialilor companiei.

Toate zborurile planificate din afara României către orice aeroport din România, astăzi 6 septembrie 2022, vor fi operate conform orarului publicat.

„Din păcate, această blocare a tuturor conturilor bancare ale Blue Air a venit la scurt timp după declaraţiile publice şi instigările directe de „nu mai cumpăra bilete Blue Air” propagate în spaţiul public de către un reprezentant cu rang înalt al Statului Român, respectiv Preşedintele Autorităţii Naţionale pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) statului român, au condus la: distrugerea semnificativă a încrederii pasagerilor în Blue Air, generând pierderi de peste 5 milioane de euro, prin reducerea volumului de vânzări bilete; creşterea presiunii din partea furnizorilor cheie ai societăţii Blue Air Aviation S.A. de a achita sumele necesare operării zilnice în avans (lucru imposibil acum, în condiţiile popririlor tuturor conturilor societăţii), blocarea tuturor discuţiilor purtate la Londra de acţionariatul Blue Air cu 2 mari firme de investiţii interesate în intrarea în acţionariatul Blue Air şi sprijinirea societăţii în recuperarea pierderilor suferite în cei 2,5 ani în care a trecut prin cele mai mari dificultăţi din întreaga istorie a industriei aeronautice mondiale”.

În luna iulie, Autoritatea Naţională pentru Protecţia Consumatorilor (ANPC) a anunţat că Blue Air urmează să fie amendată cu 2 milioane euro pentru presupuse încălcări ale drepturilor pasagerilor. ANPC precizat că în perioada 30.04.2021-30.04.2022, operatorul economic a anulat 11.289 de zboruri, acestora corespunzându-le  178.405 rezervări, pentru care s-au efectuat plăţi în valoare toatală de 66,5 milioane lei de către consumatori din 20 de state membre UE.

În replică, Blue Air a spus la acea dată că va solicita instanţei anularea deciziei ANPC (Procesul Verbal de Constatare a Contravenţiei nr.935562 din data de 14 Iunie 2022), considerând că aceasta este ilegală şi discriminatorie. Blue Air  susţine că doar 1,9% din totalul pasagerilor transportaţi de companie în această perioadă au rămas de despăgubit. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO