Companii

LPF îşi face televiziune şi va transmite meciurile în sistem pay-per-view şi pay-tv

LPF îşi face televiziune şi va transmite meciurile în sistem pay-per-view şi pay-tv

Autor: Tone Adrian

02.05.2011, 16:21 836

Liga Profesionistă de Fotbal intenţionează să înfiinţeze un postde televiziune propriu care să transmită meciurile din Liga I însistem pay-per-view şi pay-tv, a declarat luni, pentruwww. prosport.ro, preşedintele LPF, DumitruDragomir.

"Liga Profesionistă îşi va face un post de televiziune şi vatransmite meciurile din Liga 1 în sistempay-per-view şi pay-tv. Am semnale că mâine, în Adunarea Generală,această iniţiativă va fi validată. Voi dezvălui şi cum mi-a venitideea, mâine veţi şti mai multe. Am făcut demersurile şi pentru unîmprumut de 50 de milioane de euro la o bancă. Vom transmite toatemeciurile din pachetele care au rămas nevândute", a declaratDragomir.

Adunarea Generală a Ligii Profesioniste de Fotbal va lua ohotărâre, în cadrul şedinţei extraordinare de marţi, cu privire lacele şase pachete care nu au fost adjudecate la licitaţia devânzare a drepturilor TV pentru următoarele trei sezoane ale LigiiI.

Preşedintele FC Timişoara, Marian Iancu, a declarat, la 19aprilie, agenţiei MEDIAFAX că Liga Profesionistă de Fotbal vaîncerca să obţină 100 de milioane de euro cu TVA inclus din drepturile TV rămasenevândute, urmând să reunească cele şase pachete cumeciuri într-unul singur. El a explicat că LPF va vinde pachetul cudrepturi TV cel mai probabil prin încredinţare directă. "S-astabilit o comisie, iar eu am fost delegat să vorbesc în numelecluburilor despre vânzarea pachetului de drepturi TV. Pachetul vafi vândut fie prin încredinţare directă, fie prin licitaţie, iaracest lucru o să se decidă în cadrul următoarei Adunări Generale aLPF. Dar noi credem că acest produs va fi vândut prin încredinţaredirectă pentru că sunt televiziuni bine intenţionate şi nu vrem săle punem într-o concurenţă în care preţul să urce foarte mult", aexplicat Iancu.

Pe de altă parte, Televiziunea Română s-a arătat dispusă săofere un milion de euro pe sezon competiţional pentru a achiziţionade la Liga Profesionistă de Fotbal pachetul numărul 9 de meciuridin Liga I, au declarat pentru MEDIAFAX, în 6 aprilie, surse dinTeleviziunea Publică. TVR este interesat să achiziţioneze de la LPFpachetul numărul 9 cu meciuri din Liga I, pentru sezoanelecompetiţionale 2011/2012, 2012/2013, 2013/2014.

La licitaţia organizată de LPF, în 4 aprilie, preţul depornire pentru pachetul 9 de meciuri din Liga I - destinat TVR - afost de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezon competiţional) lacare se adaugă TVA. Însă, Societatea Română de Televiziune (SRTv)nu a participat la licitaţia organizată de LPF pentru drepturile TVale meciurilor din Liga I, deşi a cumpărat caietul de sarcinipentru licitaţie, după ce Consiliul de Administraţie al TVR a decisîn 31 martie ca instituţia să nu participe la licitaţia LPF din 4aprilie, "condiţiile financiare şi constrângerile din caietul desarcini fiind prohibitive".

Ulterior, în 14 aprilie, Consiliul de Administraţie al TVR ahotărât ca televiziunea publică să continue negocierile cu LigaProfesionistă de Fotbal pentru achiziţionarea pachetului 9 aldrepturilor TV, în condiţiile, printre altele, ale respectăriifixării unui plafon maximal, potrivit unui comunicat remis MEDIAFAXla momentul respectiv. Totodată, TVR a anunţat în 14 aprilie cănegocierile cu LPF vor fi continuate dacă vor fi acordate condiţiispeciale de plată în primul an, dar şi condiţii speciale dedifuzare.

La licitaţia din 4 aprilie, la care au participat societăţile SCAntena TV Group SA, SC RCS&RDS SA şi SC Romtelecom SA,numai trei pachete au fost adjudecate dintre celenouă. Liga a scos la licitaţie cesiunea drepturilor de televiziune(audiovizuale) prin orice mijloc tehnic a imaginilor în mişcare,însoţite sau nu de sunet, din cadrul meciurilor de fotbal alecompetiţiei Liga I "PARTENER" în sezoanele competiţionale2011/2012, 2012/2013, 2013/2014, partidele fiind împărţite în nouăpachete. Astfel, RCS&RDS a câştigat primul pachet de meciuri,Romtelecom, pe cel de-al doilea, iar Antena 1, pe ce de-al optulea,pentru celelalte pachete nelicitând nimeni.

RDS&RCS şi Romtelecom au licitat pentru pachetul numărul 1,prima câştigând la al doilea pas cu suma de 13.200.000 de euro plusTVA (preţ de plecare 12.900.000 de euro plus TVA).

Cel de-al doilea pachet a fost adjudecat de Romtelecom, singuracare a licitat, cu suma de pornire de 12.900.000 de euro plusTVA.

Pachetul numărul opt a fost adjudecat de Antena 1, cu suma de10.500.000 de euro plus TVA.

Preţul de pornire a licitaţiei pentru fiecare pachet, cuexcepţia pachetelor 8 şi 9, a fost de 12.900.000 euro (4.300.000euro/ sezon competiţional), la care se adaugă TVA. Preţul depornire a licitaţiei pentru pachetele 8 şi 9 este, pentru fiecaredintre ele, a fost de 10.500.000 euro (3.500.000 euro/ sezoncompetiţional) la care se adaugă TVA.

RCS&RDS şi Antena 1 au câştigat, în urmă cu trei ani,licitaţia pentru drepturile de televizare ale meciurilor din LigaI, în sezoanele 2008/2009, 2009/2010, 2010/2011, pentru suma de 85de milioane de euro plus TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO