Companii

Lucian Bode: Salariaţii Electrica vor primi acţiuni la filialele privatizate ale companiei

Lucian Bode: Salariaţii Electrica vor primi acţiuni la filialele privatizate ale companiei

Autor: Carol Dan - Mediafax

20.03.2012, 15:33 110

Salariaţii Electrica SA vor putea cumpăra până la sfârşitul acestui an acţiuni la filialele privatizate ale companiei de stat, proces care a fost amânat din 2005, a declarat ministrul Economiei, Lucian Bode.

"Din păcate, din 2005 se tot amână acest proces, o spun cu amăcăricune, în calitatea mea de fost angajat Electrica, care m-a determinat să am o discuţie foarte serioasă cu directorul general al Electrica SA, domnul Ioan Folescu. I-am spus că acest proces trebuie finalizat până la finele lui 2012, nu accept nicio amânare a acestui termen. Până atunci salariaţii trebuie să poată cumpăra acţiuni de până la 10% din acţiunile la E.ON şi Enel", a afirmat Bode.

Bode a lucrat în Electrica SA în perioada 2001-2008.

"Este un mesaj pentru salariaţi şi nu cred că este cazul să mai recepţioneze acest mesaj încă o dată domnul Folescu", a adăugat Bode.

În 2005 Electrica SA a privatizat patru filiale către grupurile energetice E.ON (Germania), Enel (Italia) şi CEZ (Cehia). În contractele de privatizare a fiecărei filiale este prevăzută vânzarea către salariaţii Electrica a unui pachet de până la 10% din acţiuni, fără să fie menţionat însă dacă titlurile vor fi cedate de către cumpărător sau stat.

Până în prezent, niciun salariat nu a putut cumpăra acţiuni, întrucât termenele până la care puteau realiza acest lucru au fost prelungite de la un an la altul, prin hotărâri de guvern.

În cazul fostei Electrica Oltenia, preluată de CEZ, termenul prevăzut de lege privind achiziţia titlurilor a expirat în 2008 şi nu a mai fost prelungit.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO