Companii

Lugera: Cele mai mari marje de profit sunt in recrutare

10.04.2008, 17:08 138

Grupul olandez Lugera & Makler, jucatorul numarul doi de pe piata locala de recrutare, estimeaza ca va incheia acest an cu afaceri de 20 mil. euro.
Afacerile locale ale Lugera vor avansa astfel cu 60%, in conditiile in care anul trecut compania a avut un business de 12,5 mil. euro. Ritmul de crestere este similar cu cel inregistrat in anii anteriori si, ca de fiecare data, estimarile se bazeaza pe evolutia pietei.
"Am avut aproximativ acelasi avans al afacerilor in fiecare an, in ritm cu cresterea pietei si ca urmare a diversificarii portofoliului de servicii", spune Cristina Savuica, managing partner al Lugera & Makler.
Cea mai profitabila divizie a companiei este cea de recrutare. "In activitatea de recrutare operam cu marje de profit de pana la 30%", precizeaza Savuica. In acelasi timp, leasingul de personal, care contribuie cu mai bine de doua treimi la cifra de afaceri, este si cel mai putin profitabil, cu marje de pana in 10%. Payroll-ul si administrarea de personal reprezinta 5% in business si aduce profituri de 20%.
Cea mai mare pondere in business o are leasingul de personal - 70%, ceea ce inseamna ca in acest an incadrarea de personal de catre Lugera & Makler si punerea acestora la dispozitia altor companii va aduce aproximativ 14 milioane de euro la cifra de afaceri, in timp ce recrutarea va insemna 2 mil. euro, respectiv 20% din business.
Anul trecut, Lugera a inregistrat prin cele trei divizii un profit de 0,42 mil. euro. "Asteptam dublu in 2008", spune Savuica, ceea ce va duce profitul la 0,84 mil euro pana la sfarsitul anului.
Piata serviciilor de recrutare, evaluata la 30 - 40 de milioane anul trecut, va ajunge in acest an la 50 de milioane de euro, estimeaza managing partnerul Lugera & Makler.
Compania a lansat in urma cu un an servicii de consultanta si training. "Pe partea de consultanta, pe langa serviciile de outplacement, assesment, job grading, HR outsourcing, am lansat la inceputul acestui an si serviciul de HR audit", spune Savuica.
Pentru Lugera & Makler lucreaza in prezent 163 de angajati, dintre care 65 sunt consultanti pe partea de recrutare. "Ne-am dublat ca numar de angajati in fiecare an si vom ajunge la 200 de angajati pana la sfarsitul lui 2008", spune Savuica. Lugera opereaza cu sase birouri in provincie si unul in Bucuresti. Anul trecut, compania a inaugurat trei filiale la Iasi, Cluj-Napoca si Arad. Grupul a intrat pe piata locala in 2001, unde opereaza trei companii: Lugera & Makler (servicii de recrutare si selectie), Lugera & Makler Romania (leasing de personal) si Lugera & Makler Payroll (servicii legate de gestionarea salariilor, monitorizarea costului fortei de munca, managementul personalului, consultanta, training).
Grupul olandez Lugera & Makler Werving en Selectie BV mai este prezent in Olanda, Armenia, Polonia, Cehia si Slovacia. Principalii jucatori de pe piata de recrutare sunt Adecco, Manpower, Professional si Aims.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO