Companii

Lulache, Nuclearelectrica: Dacă noi am început să ne sufocăm, nici nu vreau să mă gândesc ce fac alţii

Lulache, Nuclearelectrica: Dacă noi am început să ne...

Autor: Roxana Petrescu

22.10.2014, 12:58 2164

Daniela Lulache, directorul general al Nuclearelectrica, firma care produce 20% din energia României, crede că şi anul viitor preţul energiei va continua să scadă şi spune că partea înspăimântătoare este lipsa de apetit a consumatorilor pentru contractele pe termen lung.

„Dacă noi am început să ne sufocăm, nici nu vreau să mă gândesc ce fac alţii, spune Daniela Lulache, făcând referire la producători de energie care au costuri mai mari decât Nuclearelectrica şi care încearcă să-şi găsească locul într-o piaţă în care preţurile continură să scadă.

Ieri şi azi producătorul încearcă să vândă pe bursa de energie OPCOM, pe platforma contractelor bilaterale pe termen lung, 29 de pachete de energie în valoare totală de peste 42 de milioane de euro. Preţul de pornire în aceste licitaţii este de 165,5 lei (37,4 euro) pe MWh, preţ în care este inclusă şi taxa de introducere în reţeaua de transport. Însă niciunul dintre pachetele de energie de ieri nu a fost adjudecat.

În total, Nuclearelectrica încearca să vândă prin aceste licitaţii circa 10% din producţia anuală a companiei, unele contracte fiind croite pe termen de un an, iar altele pentru primele patru luni din 2015.

Preţul pe care îl cere producătorul de stat este mic, circa 37 de euro pe MWh, în contextul în care în 2008 energia pe contractele bilaterale se vindea pe aproape 50 de euro.

„Este un semnal prost pentru 2015. De două luni se contractează un procent redus din ofertele de vânzări. Parteaînspăimântătoare este că nu se încheie contracte pe termen lung.“

Pentru o companie cu un profil de producţie aşa cum este cel al centralei de la Cernavodă, care are o producţie aproape constantăşi care are nevoie de consumatori de energie în bandă, este foarte importantă semnarea contractelor pe termen lung, piaţa spot fiind practic inaccesibilă pentru Nuclear­electrica.

După primele nouă luni ale anului, media de preţ pe contractele bilaterale de energie era de 37,2 euro pe MWh, în scădere cu 13% comparativ cu perioada similară a anului trecut. Pe piaţa spot, preţul mediu al primelor nouă luni a fost de 32 de euro, în scădere cu 6% faţă de perioada similară a anului trecut.

„Estimez că preţul va fi anul viitor sub media din 2014, nu există în prezent indicaţii care să permită estimări de creştere a preţului. Disfuncţia majoră rămâne impactul rege­nerabilelor. Sunt mai multe influenţîn piaţă, dar cea mai mare problemă sunt regenerabilele în contextul în care au existat şi preţuri negative. Este dramatic faptul că acum consumatorii vin şi cer preţurile pe care le văd pe piaţa spot. Ceea ce sper este că la un moment dat reglementatorul se va sesiza pentru că cele două capete ale lanţului trofic, producătorii şi consumatorii, mor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO