Companii

Luni, 23 noiembrie, va apărea pe piaţă o nouă ediţie a anuarului Top Tranzacţii. Cum arată piaţa de M&A din România în 2020, în contextul pandemiei: 100 de tranzacţii cu o valoare cumulată de circa 3 mld. euro

Luni, 23 noiembrie, va apărea pe piaţă o nouă ediţie...

Autor: Cristina Roşca

19.11.2020, 00:07 158

Faţă de 2019, în volum minusul este de o treime, însă în valoare e de doar 25%.

În 2020, pe piaţa de fuziuni şi achiziţii din România s-au parafat aproape 100 de tran­zacţii cu o valoare cu­mu­lată de circa 3 mld. euro, potrivit calcu­le­lor şi es­ti­mă­rilor ZF pe baza infor­ma­ţiilor din piaţă. Spre com­pa­ra­ţie, anul trecut au fost circa 150 de acorduri cu o va­loa­re totală de 4 mld. euro, con­form da­te­lor ofe­ri­te an­terior de jucătorii din piaţă.

Evoluţia din acest an a pieţei de M&A, care în mod nor­mal merge mâ­nă în mână cu econo­mia şi cu consumul pri­vat, este peste aş­tep­tările iniţiale care vorbeau de o scă­de­re de până la 50%. Aceste esti­mări însă erau creio­na­te pe baza evo­lu­ţiei din pri­mul se­mestru, când a avut loc lock­downul care a pus pe pauză o lume întreagă. În cazul Româ­niei, trei deal-uri mari s-au pa­rafat pe final de an, une­le chiar în octombrie şi no­iembrie, aceste acorduri fiind cele care ţin piaţa în­tr-un oarecare echilibru.

Este vorba în primul rând de vân­za­rea ope­ra­ţiu­nilor CEZ pentru mai bine de 1 mld. euro, tranzacţie care ajun­ge să reprezinte singură o treime din întreaga piaţă ca valoare, conform es­timărilor ZF.

Tot pe final de an, mai exact în noiembrie, Orange, liderul pieţei locale de telecomunicaţii, a anunţat că va plăti 268 mil. euro pentru a prelua de la OTE (Grecia) pachetul de 54% din acţiunile fostului Romtelecom.

Astfel, dacă pe final de 2020 nu se semnau cele două acorduri negociate însă de mult mai multă vreme, cifrele finale arătau cu totul altfel, iar declinul era mult mai mare.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO