Companii

Lupta dura in transportul aerian: Tarom si Blue Air se bat pe destinatia Cluj-Napoca

22.10.2009, 23:18 40

Compania aeriana de stat Tarom, care a zburat cu avioanele pejumatate goale in primele opt luni ale anului, vinde 1.000 debilete dus-intors la un pret de 43 de euro, cu toate taxeleincluse, pe ruta Bucuresti - Cluj-Napoca pentru luna noiembrie,pentru a contracara oferta Blue Air, ce opereaza aceastadestinatie.

Operatorul low-cost Blue Air, controlat de Nelu Iordache, aanuntat ca in perioada 25 octombrie-27 martie anul viitor introducezboruri zilnice catre destinatia Cluj, devenind astfel uncompetitor important al companiei de stat. "Ruta Bucuresti-Clujeste una dintre cele mai importante rute interne", a declaratGabriela Bordea, directorul de marketing si de vanzari alTarom.

Biletele one-way achizitionate de la Tarom pe rutaBucuresti-Cluj au un tarif de 20 de euro cu toate taxele incluse,in timp ce un bilet one-way pe ruta Cluj-Bucuresti costa 33 deeuro, acestea putand fi cumparate incepand cu 25 octombrie. Taromopereaza 25 de zboruri pe saptamana pe aceasta ruta, iar biletelevalabile la aceste preturi reprezinta circa 10% din numarul totalde locuri, potrivit calculelor ZF.

Initial, tarifele Tarom erau aproape duble fata de cele alecompaniei Blue Air, insa compania de stat a contraatacat imediat peacest segment, reducand preturile la nivelul celor practicate deBlue Air. "Gradul de ocupare este de 85% pe aceasta ruta pe careoperam cu o aeronava de 160 de locuri. Tarom a introdus preventivaceste preturi, chiar incepand cu perioada in care noi vom avea 12zboruri pe saptamana, in loc de sase. Cred ca ii va fi greu sasustina aceste preturi de low-cost", a declarat Adrian Ionascu,directorul general al Blue Air.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO