Companii

Lupta pentru gaze: Americanii spun că Nord Stream 2, alianţa dintre Germania şi Rusia, este o ameninţare la adresa securităţii energetice europene

Kent Logsdon: Diversitatea resurselor şi furnizorilor este foarte importantă pentru noi, aşa că vom continua să lucrăm cu România şi alte ţări care sunt interesate de investiţii americane.

Kent Logsdon: Diversitatea resurselor şi furnizorilor este foarte importantă pentru noi, aşa că vom continua să lucrăm cu România şi alte ţări care sunt interesate de investiţii americane.

Autor: Răzvan Botea

18.02.2019, 00:06 768

♦ Kent Logsdon, Biroul de Resurse Energetice, SUA: România este un actor-cheie în securitatea energetică europeană.

Dependenţa de gazul rusesc a Europei, care ar fi întărită prin cele două proiecte de gazoducte, Nord Stream 2 (care duce gazul în Germania)  şi Turkstream (care tranzitează Turcia spre Europa), este o ameninţare la secu­ritatea energetică a Europei, iar so­luţia este îndreptarea către proiecte alter­native, energia rege­ne­ra­bilă sau importul de gaze şi din alte surse.

România, ţară cu un mare potenţial şi resurse naturale, ar putea fi un actor-cheie în securitatea energetică a Europei, a spus Kent Logsdon, oficial în cadrul Biroului de Resurse Naturale al SUA, în cadrul unei întâlniri cu presa românească.

„SUA au fost foarte clare în ceea ce priveşte Nord Stream 2 şi Turkstream. Nu are legătură atât de mult cu energia, cât cu a concentra atât de mult într-o singură resursă. Nu credem că acesta poate fi un lucru bun pentru securitatea energetică a Europei, pentru lume, pentru relaţiile transatlantice. Secu­ritatea energetică europeană este parte din securitatea transatlantică, este totul conectat. România poate juca un rol important, datorită resurselor sale, ar putea acoperi nu numai necesarul na­ţio­nal, ci ar putea fi un exportator im­por­tant în Europa“, a declarat Logsdon. Alternativele la gazul rusesc sunt, printre altele, energia rege­nerabilă sau importul de gaze naturale lichefiate. SUA şi-au exprimat dorinţa de a exporta gaz natural lichefiat către Europa, însă rămâne problema competitivităţii preţului. De asemenea, România, datorită resurselor impor­tante pe care le deţine, ar putea deveni un exportator important în Europa.

„Credem că este periculos pentru Europa să se concentreze pe o singură sursă. Desigur, există variante alterna­tive la gazul natural. Sectorul regenerabil este foarte important. Cât despre gazul natural, există şi alţi furnizori, nu doar SUA, pentru gaze naturale lichefiate. Vom vedea dacă gazul natural lichefiat exportat de SUA va fi competitiv din punct de vedere comercial. Discuţiile despre importul de gaz natural lichefiat în Europa nu sunt numai la nivelul SUA, poate fi Qatar, Algeria, Australia, de exemplu. Din nou, România poate juca un rol important.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO