Companii

Luxten: 7,5% din afacerile de 113 mil. euro vin din energie

Cea mai ieftina sursa de energie folosita pentru incalzirea locuintelor este energia solara
24.02.2009, 17:29 172

Luxten Lighting, companie cunoscuta mai ales pentru contractele de iluminat public, dar care are activitati si pe segmentul productiei si furnizarii de energie electrica, spune ca circa 7,4% din afaceri sunt generate de segmentul tradingului de energie electrica.

Astfel, afacerile cu energie ale Luxten au fost anul trecut de circa 8,5 mil. euro tinand cont de faptul ca afacerile totale au fost de 113 milioane de euro. Compania are inca din 2004 un contract negociat direct cu Hidroelectrica, cel mai ieftin producator de energie aflat in portofoliul statului, contract care expira abia in 2014. Prin intermediul acestui contract, Luxten beneficiaza anual de circa 0,3 TWh, la preturi intre 108 si 115 lei pe MWh in 2009, de doua ori mai mici comparativ cu cele ale pietei.
"Contractul nostru cu Hidroelectrica este valabil pana in anul 2014. Cantitatea anuala de energie electrica ce face obiectul acestui contract nu s-a modificat de la semnarea acestuia, in anul 2004, si este de 280 GWh pe an", spun oficialii Luxten Lighting.
Potrivit surselor citate, energia este vanduta mai departe, cantitatile comercializate anual nefiind cu mult mai mari fata de cele din contractele cu Hidroelectrica.
"Cantitatile de energie electrica comercializate sunt in medie neschimbate si reprezinta energia electrica cumparata de la Hidroelectrica si energia electrica produsa in cele 7 microhidrocentrale proprii de pe Valea Doftanei. Nu exportam energie electrica", mai spun reprezentantii Luxten.
Compania este una dintre putinele firme care au semnat un contract cu Hidroelectrica si a fost dispusa sa publice un act aditional aferent achizitiilor de energie pentru anul acesta. In afara de Luxten si Electromagnetica a fost de acord sa publice un act aditional similar. Restul firmelor care au contracte cu Hidroelectrica, printre care se numara si Energy Holding, deocamdata nu si-au dat acordul, desi au existat mai multe tentative de a desecretiza aceste contracte considerate paguboase pentru statul roman. Aceste contracte directe au fost incheiate in perioada 2003-2005, in prezent producatorii de energie de stat fiind obligati sa-si vanda cantitatile de energie disponibile pe platforme de tranzactionare transparente cum ar fi bursa de energie OPCOM. Singura prezenta a Hidroelectrica pe OPCOM a fost inregistrata la sfarsitul anului 2005.
"Circa 7,4% din afacerile generate de Luxten sunt aduse de segmentul de comercializare de energie. Rezultatele financiare pe 2008 nu sunt definitivate. Estimativ, cifra de afaceri a grupului pe anul 2008 va fi de 113 milioane de euro", mai spun reprezentantii Luxten Lighting. Ei au declarat la mijlocul anului 2007 ca ar fi interesati de o posibila listare a companiei pe Bursa intr-un interval de 3-5 ani. Tinand cont de conditiile de piata, compania spune ca nu a abandonat acest plan, dar ca-l va pune in practica doar atunci cand situatia va fi favorabila.
Primul contract de importanta majora pe care l-a castigat Luxten pe partea de iluminat public a fost cel cu Primaria Bucuresti semnat in 1997 care are o durata de 15 ani. Mai tarziu au fost semnate contracte similare pentru orasele Constanta, Oradea, Timisoara, Galati, Iasi si altele. Luxten Lighting a fost vreme de multi ani una dintre cele mai profitabile companii din Romania lucrand cu o marja a profitului de circa 20%. In anul 2006 Luxten a resimtit o scadere majora a acestui indicator, care a ajuns sub 1%, pentru ca in anul urmator compania sa ajunga din nou la o marja a profitabilitatii de circa 13%.
 

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO