Companii

Macromex face fabrica de produse de panificatie printr-un joint-venture cu belgienii La Lorraine

Macromex face fabrica de produse de panificatie printr-un joint-venture cu belgienii La Lorraine

Virgil Melinte, directorul operational (COO) al Macromex: Fabrica va fi operationala la sfarsitul anului 2011, ca si centrul de distributie

29.03.2010, 23:30 2286

Fabrica va fi amplasata in Campia Turzii, in aceeasi locatie incare compania va demara in toamna constructia primului sau centrude distributie din Transilvania.
"Investitia in fabrica este de circa
8 milioane de euro si va fi finantata de un joint-venture in careMacromex si La Lorraine sunt parteneri egali", a declarat VirgilMelinte, directorul operational (COO) al Macromex.
Proiectul din Campia Turzii este cea mai mare investitie anuntatapana acum de Macromex, companie cu circa 530 de angajati, caredistribuie branduri ale unor producatori precum Unilever (diviziaAlgida), Lactalis sau Dujardin.
Anul trecut, Macromex a avut afaceri de 117 mil. euro, in scadereusoara, cu 3%, fata de 2008, si un profit net de 2,5 mil. euro.

Investesc 20 mil. euro pana in 2012
Distribuitorul este controlat de omul de afaceri Dan Minulescu.Antreprenorul, in varsta de 41 de ani, a anuntat anul trecut caproiectul din Campia Turzii va fi dezvoltat de companie in treietape, prima faza urmand sa se finalizeze in 2011 prin investitiide 20 mil. euro. "Fabrica va fi operationala la sfarsitul anului2011, ca si centrul de distributie", a precizat Melinte.
El a mai spus ca, in momentul inaugurarii, centrul de distributiela temperatura controlata si fabrica din Campia Turzii vor aveaimpreuna aproximativ 100 de angajati. Depozitul va avea ocapacitate de 12.000-13.000 de tone, potrivit datelor furnizateanterior de companie.
Compania La Lorraine isi distribuie o parte din produse pe piataromaneasca inca de anul trecut, cand a incheiat un parteneriat cuMacromex.
La Lorraine face parte din grupul belgian Vanherpe Food Group, careare si o divizie de dulciuri - Astra Sweets - si o companie demorarit, Paniflower. Grupul dezvolta si un lant de magazine desanwich-uri in Belgia, in sistem de franciza, sub brandulPanos.
Infiintarea joint-venture-ului cu Macromex reprezinta intrareaVanherpe Food Group pe piata romaneasca. Grupul are parteneriatesimilare pe mai multe piete din Europa Centrala si de Est, precumCehia.
La nivel local, piata de panificatie se numara printre cele maifragmentate segmente ale industriei alimentare, fiind estimata lavanzari anuale de peste doua milioane de tone si aproximativ unmiliard de euro.
Principalii jucatori ai acestei piete sunt companiile BoromirRamnicu Valcea, Vel Pitar Ramnicu Valcea, Titan Ilfov, DobrogeaGrup Contanta si Pambac Bacau.

Partenerii straini cresc businessulMacromex
Anul trecut, distribuitorul detinut de Minulescu a incheiat unparteneriat si cu Algida, divizia de inghetata a gigantuluianglo-olandez Unilever din industria bunurilor de largconsum.
Compania avea in vara anului trecut aproape 5.000 de vitrinefrigorifice cu inghetata Algida amplasate in magazinele alimentaredin tara, iar in acest an, odata cu unificarea distributiei Algidasi Napoca (brand preluat de Unilever in 2009), noul business arputea aduce cresteri importante de vanzari companieiMacromex.
Macromex se numara printre putinele companii romanesti care audeschis filiale in afara tarii: distribuitorul s-a extins in 2007pe piata din Cehia prin deschiderea unui birou in Praga, care aajuns in prezent la un efectiv de 30 de angajati si la vanzari de15 mil. euro estimate pentru 2010, in crestere fata de anultrecut.
Proprietarul Macromex a mai avut un business in productie, la carea renuntat insa in 2008, cand a decis inchiderea fabricii depreparate din carne Cominca din Oradea aflata pe pierderi de patruani.
Cu toate acestea, Macromex a continuat sa opereze o linie deambalare a produselor din carne Casa Gruia, brand pe care mizeazasi la export in acest moment.
Proiectul de productie de la Campia Turzii este insa primulparteneriat al antreprenorului roman cu un producator strain.

Din distributie in productie
Printre marii distribuitori din sectorul FMCG (bunuri de largconsum) care au mizat pe intrarea pe productie in ultimii ani senumara si Whiteland (cu sosuri Don Gustosso) si Top BrandsDistribution (cu Dar Lactate).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO