Companii

Mai mult de jumătate din clădirile de birouri livrate în 2017-2019 în Bucureşti vor avea grădini şi spaţii de relaxare în aer liber

Mai mult de jumătate din clădirile de birouri livrate...

Autor: Roxana Rosu

08.11.2017, 11:28 645

Mai mult de jumătate din clădirile de birouri livrate în 2017-2019 în Bucureşti, respectiv aproximativ 390.000 mp spaţii de clasă A , vor avea grădini integrate şi spaţii de relaxare în aer liber, potrivit unui studiu ESOP l Corfac Internaţional.

În total, 700.000 mp de spaţii de birouri sunt prevăzute a se livra în 2017-2019 în Bucureşti şi  56% dintre acestea  vor include grădini interioare sau terase înverzite pe acoperiş, investitorii având un landscape (element peisagistic) integrat în proiect.

Cele mai multe proiecte de birouri cu grădini urbane vor fi în zona de centru-vest a Capitalei, care va acumula spaţii de peste 180.000 mp în proiecte înverzite, precum AFI Tech Park, Campus 6, The Light, The Bridge si Business Garden Bucharest.

Potrivit unui studiu internaţional, realizat de Universitatea din  Exeter, Anglia, în colaborare cu Universitatea din Groningen, Olanda şi  Universitatea din Queensland, Australia, plantele şi zonele verzi de la birou îmbunătăţesc cu 15% productivitatea angajaţilor. Fapt pentru care şi angajatorii sunt mult mai atenţi la mediul de lucru, fenomen observat şi de investitorii în noua generaţie de clădiri de birouri.

„În trecut, dezvoltatorii proiectelor de birouri foloseau terenul la maximum, pentru construcţii şi pentru locuri de parcare, rar fiind amenajate spaţii verzi, şi atunci alocându-se resurse minime. Acum însă, dezvoltatorii investesc şi în acest aspect, unul din două proiecte lansate si anunţate pe piaţa de birouri din Bucureşti au integrate şi elemente peisagistice în designul exterior, spaţii înverzite cu funcţiuni de relaxare sau ca alternativă a spaţiului de lucru, dotate cu mobilier urban. Proiectele noi de birouri au prevăzute şi grădini interioare cu terase unde se poate bea o cafea şi socializa, zone verzi cu mobilier urban şi WiFi, amfiteatre în aer liber sau parcuri, prezentate ca viitoare facilităţi pentru angajaţi, astfel încât aceştia să fie mai creativi şi mai productivi, să se poată relaxa aproape de spaţiul de lucru sau chiar să folosească aceste spaţii înverzite pentru întâlniri şi networking”, declară Alexandru Petrescu, Managing Partner la ESOP Consulting l CORFAC International.

În zona de centru-nord a Bucureştiului sunt prevăzute patru mari proiecte înverzite: Oregon Park, cu grădină interioară, Equilibrium, cu un spaţiu exterior amenajat pentru relaxare şi cel mai nou lansat Bluerose Office Campus redenumit Expo Business Park, care are planificat un amfiteatru în aer liber, într-o zonă de parc, chiar în mijlocul viitorului complex de birouri de clasă A.

Şi în ţară sunt anunţate proiecte de birouri premium, care au integrate grădini urbane.  Un exemplu este complexul de birouri de clasă A ISHO din Timişoara, care va avea la finalizare şi un parc amenajat pe o suprafaţă totală de 7.500 mp, într-un proiect cu destinaţie mixtă, birouri şi rezidenţial. 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO