Companii

Majoritatea românilor acceptă joburi sub nivelul lor de calificare

Majoritatea românilor acceptă joburi sub nivelul lor de calificare

Foto: Ovidiu Micsik

Autor: Geanina Sandu

07.11.2011, 14:06 313

Aproape 90 la sută dintre români ar accepta un loc de muncă pentru care sunt supracalificaţi, o treime aleg această variantă pentru că nu au o altă ofertă, în timp ce peste jumătate sunt motivaţi de posibilitatea de a învăţa lucruri noi şi de a deprinde noi aptitudini, potrivit unui sondaj Myjobs.

Astfel, conform celui mai recent sondaj Myjob, peste 88 la sută dintre români spun că ar accepta un loc de muncă pentru care sunt supracalificaţi. O treime dintre participanţii la studiu (33 la sută) afirmă că aleg această variantă pentru că nu au o altă ofertă, în timp ce 56 de procente sunt motivaţi de posibilitatea de a învăţa lucruri noi şi a deprinde noi aptitudini.

Procente mult mai mici - doar 5 la sută dintre respondenţi nu vor să accepte un post sub nivelul lor de calificare din cauza unui salariu nemulţumitor, iar 6 la sută refuză o astfel de variantă deoarece consideră că ar scădea standardele în carieră, potrivit sondajului, informează Mediafax.

De cealaltă parte a baricadei, peste 65 la sută dintre companii ar angaja candidaţi supracalificaţi dacă aceştia sunt motivaţi să intre în echipa respectivă. Cu toate acestea, aproape o cincime (17,5 la sută) dintre companii recunosc că acceptă o astfel de variantă ca să poată folosi expertiza angajatului la un cost mai mic, în timp ce doar 1,9 la sută dintre oamenii de HR ar face acest lucru în cazul în care nu ar avea nicio altă opţiune. Peste 15 la sută dintre angajatori refuză să angajeze personal supracalificat deoarce consideră că aceştia vor fi sigur demotivaţi.

"Un candidat supracalificat poate să fie o «nestemată» pentru o organizaţie. Ca să fie considerat astfel, candidatul trebuie să îşi dorească cu adevarat să lucreze pentru acel angajator, acesta fiind principalul factor motivator. De partea cealaltă, angajatorul ar trebui să îi creeze un plan de carieră clar şi realist, pentru a nu-l transforma într-un angajat demotivat pe termen lung", precizează Strategic HR Manager la Myjob.ro, Anca Tomoroga.

Sondajul Myjob.ro a fost realizat în perioada 10-30 octombrie 2011 la nivel naţional, pe un eşantion reprezentativ de 2.849 de persoane şi 152 de companii. Dintre respondenţi, 54 la sută sunt bărbaţi şi 46 la sută femei. Cei mai mulţi sunt absolvenţi de facultate (41,5 la sută), masteraţi (20,4 la sută), absolvenţi de liceu (18,4 la sută) sau studenţi (9,45 la sută). Domeniile în care activează cei care sunt dispuşi să accepte locuri de muncă sub nivelul lor de calificare sunt vânzări (12,11 la sută), comerţ (6,26 la sută), construcţii (5,73 la sută), producţie (5,53 la sută), inginerie (4,74 la sută) şi contabilitate (4,47 la sută).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO