Companii

Malaxa si Ausnit cer actiuni la Fondul Proprietatea de 400 mil. dolari

10.05.2006, 00:00 188

Avocatul mostenitorilor fostilor industriasi spune ca poate proba cu acte cererile de despagubire.

Mostenitorii lui Nicolae Malaxa si ai lui Max Ausnit, doi din cei mai mare industriasi au Romaniei interbelice, cer sub forma de despagubire pentru averile confiscate de regimul comunist actiuni in cadrul Fondului Proprietatea in suma, la valoarea nominala, de aproape 400 de milioane de dolari.

Fondul Proprietatea, considerat cea mai mare afacere a urmatorilor ani pe piata de capital, are o valoare contabila de 4 miliarde de euro, care va fi distribuita treptat in urmatorii ani celor ale caror proprietati au fost confiscare in mod abuziv de regimul comunist. Fondul Proprietatea a fost insa puternic contestat in mass-media in ultimele saptamani, pentru faptul ca modul de constituire si functionare nu va servi scopului pentru care a fost creat: despagubirea fostilor proprietari.

Autoritatile au schimbat luni conducerea Fondului Proprietatea, presedintele fondului, Nicolae Ivan, si patru din cei sase membri ai Consilului de Supraveghere fiind schimbati. Ivan a fost inlocuit cu Alexandru Paunescu, pana in prezent inspector in cadrul Directiei Supraveghere din BNR, si va ramane in continuare in functia de director general al Fondului.

Nepotii lui Malaxa, Georgia Palade Van Dusen, Phillip Palade si Loreen Eleen Malaxa, cer drept despagubire titluri in valoare de 311,87 mil. $, in timp ce pretentiile lui Steven Ausnit, unui din cei doi fii ai lui Max Ausnit, se ridica la peste 82 mil. $.

"S-a ajuns la aceste estimari pe baza calculelor facute avand in vedere metodologia legala in vigoare", a precizat Corin Trandafir, partener in cadrul casei de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir, care apara interesele celor doua familii.

"In majoritatea cazurilor putem proba cererile de depagubire cu fisele C.A.F.I.N de la Ministerul Finantelor, care atesta ultimul bilant inainte de nationalizare. La alte societati am obtinut structura actionariatului la finalul lui 1947, dar in acest caz exista o reticenta din partea AVAS, care doreste structura actionariatului la 11 iunie 1948, momentul nationalizarii", a mai spus Trandafir.

Cele mai mari cereri de despagubire inaintate de urmasii lui Malaxa vizeaza fosta intreprindere Nicolae Malaxa SAR -, dupa nationalizare Uzinele 23 August, in prezent Faur SA, valoarea estimata in cazul acesta fiind de 194,6 mil. $, si fostele Uzine de Tuburi si Otelarii - actuala Republica, cerere in suma de 87,9 milioane de dolari.

Mostenitorii lui Ausnit cer printre altele titluri de despagubire in contul societatilor Titan Nadrag Calan- 57,2 milioane de dolari, Uzine si Domenii Resita (actualul Combinat Siderurgic de la Resita) - 24,18 milioane de dolari si pentru fostele Magazine Unite de Ferarie - 0,74 milioane de dolari.

Niciunul dintre acestia nu a primit pana in prezent titlurile de despagubire.

"Cererile noastre sunt documentate complet in cele mai multe cazuri prin fisa C.A.F.I.N. In cazul UDR avem chiar actiunile ca atare in materialitatea lor. Cu toate acestea, se invoca tot felul de obstacole birocratice. Cel mai mare obstacol tine de AVAS, care cere si dovada continuitatii fabricilor din perioada respectiva in cadrul societatilor din prezent. Totusi, unele din conducerile societatilor respective nu au dorit sa ne ofere un certificat prin care sa arate ca sunt "urmasele" acelor societati. Dar si acesta este tot un obstacol birocratic, in conditiile in care inclusiv pe siturile unor astfel de societati apar ca sunt continuatoarele intreprinderilor vizate de pretentiile noastre", a mai spus Corin Trandafir.

Reprezentantii celor doua familii spun ca mostenitorii lui Malaxa si Ausnit in prinicpiu considera ca aceasta forma de restituire prin actiuni in cadrul Fondului Proprietatea e rezonabila. "Nici urmasii lui Malaxa si nici cei ai lui Ausnit nu au cerut despagubiri in numerar", a spus Trandafir.

"Suntem din ce in ce mai nerabdatori sa vedem Fondul listat, mai ales ca foarte multi clienti au o varsta inaintata si nu-si mai permit sa astepte. In privina valorii reale a actiunilor dupa listare, noi manifestam un optimism moderat. Speram sa aiba o valoare foarte apropiata de valoarea nominala si atunci vom fi multumiti", a precizat avocatul.

In acest moment, cel mai mare actionar al Fondului Proprietatea este Yvonne Destribates, mostenitoarea fostei fabrici de sticla de la Scaeni, aceasta fiind reprezentata tot de casa de avocatura Rubin Meyer Doru & Trandafir. Ea a primit deja actiunile in contul titlurilor de despagubire si are peste 5,5 milioane de actiuni. Valoarea nominala a unei actiuni la Fondul Proprietatea este de 1 leu.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO