Companii

Mallurile deschise anul acesta angajeaza peste 20.000 de oameni

04.09.2008, 19:44 37

Centrele comerciale care au fost sau urmeaza a fi deschise anul acesta vor angaja pana la sfarsitul anului cel putin 20.000 de oameni, atat in Bucuresti, cat si in alte orase din tara, in conditiile in care doar cinci dintre proiectele inaugurate pana in prezent au creat 7.700 de noi locuri de munca.
Cei mai importanti angajatori din aceste proiecte sunt comerciantii, la care se adauga si personalul administrativ sau firmele de paza si curatenie.
Un mall de mari dimensiuni poate crea peste 2.000 de locuri de munca, cati angajati lucreaza, de altfel, in cele mai mari centre comerciale deschise anul acesta - Baneasa Shopping City si Shopping City Suceava, potrivit datelor prezentate de catre dezvoltatori si consultantii imobiliari.
Din datele existente, cele opt centre comerciale deschise anul acesta au angajat deja peste 12.000 de oameni, iar pana la sfarsitul anului este programata deschiderea a cel putin inca zece centre comerciale, care probabil vor dubla aceasta cifra.
Un centru comercial de dimensiuni mai mici, precum City Park din Constanta, are aproximativ 1.500 de angajati, potrivit datelor prezentate de catre reprezentantii companiei Neocity, proprietarul proiectului, in timp ce un proiect Galleria, de dimensiuni si mai mici, are nevoie de mai putin de 1.000 de angajati.
GTC are programata deschiderea a trei centre comerciale sub brandul Galleria in lunile septembrie, octombrie si noiembrie, la Buzau, Piatra-Neamt, respectiv Suceava.
Per total, numarul oamenilor care lucreaza in centrele comerciale de pe piata locala se apropie de 50.000, in conditiile in care doar in cele doua malluri ale Anchor Grup din Bucuresti - Plaza Romania si Bucuresti Mall - lucreaza aproximativ 5.000 de persoane, in timp ce in Polus Center Cluj lucreaza alti 2.000, potrivit celor mai recente date disponibile.
Dintre chiriasii mallurilor, un cuvant greu de spus l-a avut anul acesta lantul de hipermarketuri Carrefour, care a deschis in 2008 patru noi unitati in cadrul unor centre comerciale, in care lucreaza aproximativ 2.000 de oameni, la o medie de 500 de angajati per unitate.
Tinand cont de planurile de extindere ale dezvoltatorilor de centre comerciale, care au anuntat cel putin dublarea stocului actual, la peste doua milioane de metri patrati de centre comerciale, in urmatorii ani numarul angajatilor din centre comerciale ar putea depasi 100.000 de oameni.
Salariile in cadrul centrelor comerciale pot depasi 5.000 de euro lunar, la nivelul celor mai bine platiti manageri de mall, potrivit datelor existente in piata, in timp ce salariul mediu net in comert este de aproximativ 350 de euro/luna, potrivit datelor de la Institutul National de Statistica.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO