Companii

Managementul primelor zile de viata

23.10.2003, 00:00 24



Saptamanile ulterioare nasterii reprezinta perioada cea mai delicata, dar si cea mai importanta pentru mama si copil.Problemele care apar in acest timp pot avea urmari nebanuite aupra sanatatii mamei si a copilului. De asemenea poate fi pusa la grea incercare relatia mama-copil. De aceea este importanta promovarea metodei celei mai eficiente si totodata celei mai ieftine de aparare a sanatatii mamei dar si a copilului : alaptarea .



Laptele matern este cel mai potrivit aliment al copilului , asigurand nu numai substantele necesare unei cresteri si dezvoltari optime cat si o protectie antiinfectioasa adecvata.



Alaptarea are efecte benefice certe asupra organismului matern iar relatia speciala mama - copil este intarita prin actul alaptarii. Din pacate, lipsa de educatie, unele probleme medicale, precum si dificultatea adaptarii femeii la statutul de mama pot conduce la ineficienta sau chiar la abandonarea alaptarii.



Personalul medical aflat in jurul mamei in aceasta perioada, in special moasele, sunt ingrijorate "de cresterea alarmanta a ratei patologiei sanului in perioada lauziei si de lacunele existente in educatia femeilor gravide in ceea ce priveste alaptarea", a declarat Georgeta Musat, vicepresedinte al Asociatiei Moaselor din Romania. Aceasta ingrijorare dar si hotararea de a oferi un sprijin eficient si calificat mamelor a condus la elaborarea proiectului "Managementul primelor 14 zile ale alaptarii" , concretizat , dupa un an de eforturi intense, intr-un colocviu de educatie continua la nivel national. Acesta se adreseaza personalului medical in grija caruia se afla mama si copilul: moasele si medicii obstetricieni, asistenti generalisti si de pediatrie, medicii de familie si neonatologi, psihologi.



Obiectivul principal este "imbunatatiirea calitatii serviciilor de sanatate acordate femeii gravide, lauzei si sugarului prin aducerea la zi a cunostiintelor personalului medical referitoare la protejarea, incurajarea si mentinerea alimentatiei la san" . De asemenea, se urmareste promovarea unui limbaj comun pentru personalul medical ce ingrijeste gravida, mama si copilul . Proiectul se afla sub patronajul Spitalului Clinic Filantropia, are girul Societatii Romane de Senologie si se inscrie in strategia nationala a Ministerului Sanatatii.

Acest demers este sustinut in exclusivitate de concernul elvetian Hoffmann La Roche . Lansarea proiectului a avut loc la inceputul lunii octombrie, cand la Spitalul Clinic de Urgenta Elias s-a desfasurat primul colocviu de educatie continua "Managementul primelor 14 zile ale alaptarii". Reprezentand un pas important in educatia medicala continua din Romania, el a trezit interesul a peste 200 de participanti din Capitala, Iasi , Deva, Giurgiu, Turnu Severin, Tulcea, Braila, Piatra Neamt, Buzau, Arad. Acest seminar va fi urmat de o serie de manifestari similare in tara: la Buzau si Arad. Anul viitor se va desfasura in mult mai multe orase si centre universitare asa cum isi exprimau dorinta organizatorii.



Piesa de rezistenta a proiectului este lucrarea "Liniile directoare bazate pe experienta privind managementul primelor 14 zile ale alaptarii" , elaborata de Asociatia Internationala de Consultanta pentru Lactatie.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO