Companii

Managerii anticipează stabilitate în industrie, comerţ şi servicii în următoarele trei luni

Managerii anticipează stabilitate în industrie, comerţ...

Autor: Cristina Bellu

28.12.2018, 09:22 245

Activitatea în comerţ, industrie şi servicii va fi caracterizată de o relativă stabilitate în perioada  decembrie 2018 – februarie 2019, în paralel cu o stabilitate a numărului de salariaţi în industrie şi servicii şi cu creşterea moderată a preţurilor în industrie şi construcţii, arată estimările managerilor din sondajul conjunctural realizat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Pe ramuri economice, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, , relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural -5%). Dintre activităţile care vor înregistra tendinţă de scădere, cea de fabricarea produselor din tutun va avea tendinţa de scădere cea mai mare (sold conjunctural -33%).

Referitor la numărul de salariaţi se estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -2% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează creştere moderată în următoarele trei luni (sold conjunctural +10%).

Pe zona construcţiilor în următoarele trei luni se va înregistra scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -29%). Managerii estimează, de asemenea, scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -17%) şi o creştere moderată a preţurilor lucrărilor de construcţii (sold conjunctural +11%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural +1%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra scădere moderată (sold conjunctural -6%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +18%).

Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +18%).

Conform estimărilor din luna decembrie 2018, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +2%).
În sectorul de servicii se estimează relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural 0%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de relativă stabilitate (sold conjunctural +3%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO