Companii

Managerii estimează creşterea activităţii pe toate zonele economiei şi majorarea moderată a preţurilor în construcţii şi în comerţ

Managerii estimează creşterea activităţii pe toate zonele economiei şi majorarea moderată a preţurilor în  construcţii şi în comerţ

Autor: Roxana Rosu

29.05.2018, 09:16 119

Activitatea va creşte în perioada mai-iulie pe toate ramurile economiei, în paralel cu majorarea moderată a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii şi a preţurilor în industria prelucrătoare, construcţii, comerţ şi servicii, arată estimările managerilor din sondajul conjunctural realizate de INS.

Pe ramuri economice, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni, creştere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural +14%). Pentru activitatea de fabricare a băuturilor se va înregistra tendinţă de creştere accentuată (sold conjunctural +47%), în timp ce, pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra scădere (sold conjunctural -27%).

Referitor la numărul de salariaţi, managerii estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de +4% pe total industrie prelucrătoare, în timp ce preţurile produselor industriale se vor majora uşor (sold conjunctural +10%).

Pe zona de construcţii, managerii se aşteaptă pentru următoarele trei luni o creştere a volumului producţiei (sold conjunctural +29%). Managerii estimează creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează creştere a acestora (sold conjunctural +18%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni, tendinţă de creştere a activităţii economice (sold conjunctural +25%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra creştere (sold conjunctural +21%). Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural +5%). Pentru următoarea perioadă, managerii societăţilor comerciale estimează creştere a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +28%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte creştere în următoarele trei luni (sold conjunctural +17%), iar numărul de salariaţi se va majora uşor (sold conjunctural +7%).  Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de creştere moderată (sold conjunctural +7%).

 
AFACERI DE LA ZERO