Companii

Managerii estimează pentru perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021 scăderea activităţii în industrie, construcţii şi servicii, precum şi a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii

Managerii estimează pentru perioada noiembrie...

Autor: Roxana Rosu

27.11.2020, 09:15 161

Managerii estimează pentru perioada noiembrie 2020-ianuarie 2021 scăderea activităţii în industrie, construcţii şi servicii, precum şi a numărului de salariaţi în construcţii şi servicii, în paralel cu stabilitatea preţurilor în industria prelucrătoare şi construcţii, arată datele INS.

Astfel, în cadrul anchetei de conjunctură din luna noiembrie 2020, managerii din industria prelucrătoare preconizează pentru următoarele trei luni scădere moderată a volumului producţiei (sold conjunctural -14%).

Activităţile care vor înregistra cele mai mari scăderi sunt fabricarea altor produse din minerale nemetalice (sold conjunctural -36%), tipărirea şi reproducerea pe suporturi a înregistrărilor (sold conjunctural -33%), urmate de fabricarea articolelor  de îmbrăcăminte (sold conjunctural -30%).

Referitor la numărul de salariaţi, managerii estimează relativă stabilitate, soldul conjunctural fiind de -5% pe total industrie prelucrătoare.

Pentru preţurile produselor industriale se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +4%).

În construcţii, următoarele trei luni vor aduce scăderea volumului producţiei (sold conjunctural -34%) şi a

numărului de salariaţi (sold conjunctural -18%). În ceea ce priveşte preţurile lucrărilor de construcţii se preconizează relativă stabilitate a acestora (sold conjunctural +2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul managerii au estimat pentru următoarele trei luni tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -4%). Volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Angajatorii prognozează pentru următoarele trei luni creştere moderată a numărului de salariaţi (sold conjunctural +9%) şi a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +10%).

Potrivit sondajului INS, cererea de servicii (cifra de afaceri) va cunoaşte scădere până în ianuarie 2021 (sold conjunctural -25%). Printre activităţile cele mai afectate se numără cele de creaţie şi interpretare artistică (sold conjunctural -99%), urmate de activităţile hotelurilor şi a altor facilităţi de cazare (sold conjunctural -71%). În sectorul de servicii se estimează scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -19%).

Conform opiniei managerilor, preţurile de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor vor avea tendinţă de scădere moderată (sold conjunctural -13%).

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO