• Leu / EUR4.6975
  • Leu / GBP5.3305
  • Leu / USD4.1192
Companii

Managerii văd o creştere a serviciilor şi scădere în construcţii

Secțiune susținută de Medlife Logo
Managerii văd o creştere a serviciilor şi scădere în construcţii

Autor: Raluca Ghinea

2 dec 2015 542

În cadrul anchetei de conjunctură din noiembrie, managerii din industria prelucrătoare preconizează, pentru următoarele trei luni, o relativă stabilitate a volumului producţiei (sold conjunctural +2%). Pentru activitatea de fabricare a produselor farmaceutice de bază şi a preparatelor farmaceutice se va înregistra tendinţă de creştere (sold conjunctural +36%), în timp ce pentru fabricarea băuturilor tendinţa va fi de scădere accentuată (sold conjunctural -41%), se arată într-un comunicat al Institutului Naţional de Statistică (INS).

Pentru preţurile produselor industriale, se prognozează relativă stabilitate în următoarele trei luni (sold conjunctural +1%). Managerii estimează o relativă stabilitate a numărului de salariaţi, soldul conjunctural fiind de -1% pe total industrie prelucrătoare.

În activitatea de construcţii se va înregistra o scădere a volumului producţiei (sold conjunctural -30%) şi a stocului de contracte şi comenzi (sold conjunctural -28%). Managerii preconizează o scădere a numărului de salariaţi (sold conjunctural -16%), iar preţurile vor rămâne relativ stabile (sold conjunctural -2%).

În sectorul comerţ cu amănuntul, managerii au prevăd pentru perioada noiembrie-ianuarie o tendinţă de relativă stabilitate a activităţii economice (sold conjunctural -2%).

Angajatorii prognozează o creştere a numărului de salariaţi (sold conjunctural +16%), iar volumul comenzilor adresate furnizorilor de mărfuri de către unităţile comerciale va înregistra o relativă stabilitate (sold conjunctural -4%).

Totodată, managerii companiilor estimează o relativă stabilitate a preţurilor de vânzare cu amănuntul (sold conjunctural +1%).

Cererea de servicii (cifra de afaceri) va înregistra o creştere moderată (sold conjunctural +11%), estimându-se o relativă stabilitate a numărului de salariaţi (sold conjunctural -2%) şi a preţurilor de vânzare sau de facturare ale prestaţiilor (sold conjunctural +1%).

Soldul conjunctural indică percepţia managerilor întreprinderilor asupra dinamicii unui fenomen care nu trebuie confundată cu ritmul creşterii sau scăderii valorii unui indicator statistic.

*MedLife susține informarea și educarea ca sursă principală de dezvoltare a unui business sănătos. De aceea, recomandăm informarea continuă cu ajutorul articolelor din secțiunea Companii!

Principalele valute BNR - joi, 13:15
EUR
USD
GBP
CHF
Azi: 4.6975
Diferență: 0,1813
Ieri: 4.6890
Azi: 4.1192
Diferență: 0,1605
Ieri: 4.1126
Azi: 5.3305
Diferență: 0,6476
Ieri: 5.2962
Azi: 4.1441
Diferență: -0,0289
Ieri: 4.1453