Companii

Anuar ZF „Cei mai mari jucători din economie“ - 2017: Primii cinci constructori de nave, afaceri de 700 mil. €, în scădere cu 13%

Anuar ZF „Cei mai mari jucători din economie“ -...

Autor: Mirabela Tiron

12.06.2017, 00:07 766

Cei mai mari cinci constructori de nave de pe piaţa locală, Daewoo-Mangalia Heavy Industries (DMHI), Damen Galaţi, Vard Tulcea, Vard Brăila şi şantierul naval Con­stan­ţa, au avut anul trecut afaceri totale de 3,2 mld. lei (715 milioane de euro), faţă de 3,7 mld. lei anul ante­rior (840 mil. euro), arată o analiză a ZF făcută pe baza datelor de la Mi­nisterul de Finanţe. Anul trecut doar trei din cele cinci şantiere navale au obţinut profit şi toţi constructorii de nave au funcţionat cu mai puţini angajaţi faţă de anul anterior.

Liderul pieţei a rămas „şan­tierul naval Daewoo-Man­ga­lia Heavy Industries (DMHI), controlat de grupul sud-coreean Daewoo şi de statul român, care a finalizat anul trecut cu o cifră de afaceri de 2 mld. lei, nivel în uşoară creştere faţă de cel înregistrat cu un an în urmă. Şantierul a avut însă pierderi de 483 mil. lei, faţă de 515 mil. lei cu un an în urmă şi a funcţionat cu 2.400 de angajaţi, faţă de aproape 2.600 în 2015, arată datele de la Ministerul de Finanţe.

Pe locul doi în topul celor mai mari şantiere a urcat Damen Galaţi, controlat de compania olandeză Damen Group, care a raportat afaceri de 548 mil. lei anul trecut, faţă de 470 mil. lei cu un an în urmă. A scăzut însă profitul net al şantierului la doar 1,1 mil. lei faţă de circa 25 mil. lei în 2015, mai arată datele de la Finanţe.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO