Companii

Marea Neagră, mai bogată în gaze decât se credea: OMV Petrom spune că poate extrage de unul singur 50 mld. metri cubi, cu 50% din proiect. „În 2024 am putea începe lucrările“

Marea Neagră, mai bogată în gaze decât se credea: OMV...

Autor: Roxana Petrescu

14.05.2023, 10:22 11485

Cu o rezervă estimată iniţial la 42-84 de miliarde de metri cubi, perimetrul Neptun Deep din Marea Neagră se conturează a fi peste aşteptări de bogat, lucru confirmat de altfel şi de Transgaz În curând ar putea fi luată o decizie finală de investiţii în acest proiect cu o complexitate fără precedent în istoria de oil & gas a României.

Potrivit unui document prezentat investitorilor de la bursă, OMV Petrom, cea mai mare companie din România, estimează că va putea recupera din perimetrul Neptun Deep circa 50 de miliarde de metri cubi de gaze, acestea reprezentând doar partea companiei. OMV Petrom deţine în acest moment 50% din acţiuni, dar este operatorul investiţiei, cealaltă parte fiind deţinută de statul român prin intermediul Romgaz.

Practic, cu aceste estimări, rezervele din Neptun Deep ar fi de circa 100 de miliarde de metri cubi, România având o cerere internă de gaze de circa 10 mld. metri cubi. La preţul mediu al gazului din primul trimestru, această rezervă de gaze ar putea fi evaluată la 55 de miliarde de euro.

„În ceea ce priveşte pilonul strategic Dezvoltarea regională a gazelor naturale, suntem la doar câteva luni distanţă de decizia finală de investiţie pentru proiectul nostru emblematic Neptun Deep, planificată pentru jumătatea anului, lucrările de dezvoltare fiind planificate să înceapă în 2024 şi primele gaze naturale extrase în 2027“, spune Christina Verchere într-un alt raport al grupui, cel pentru anul trecut, publicat în martie.

Iniţial, rezerva de gaze naturale fusese estimată la circa 42-84 de miliarde de metri cubi, acestea fiind rezultatele aduse de primele sonde de explorare. Între timp, estimările au devenit mult mai optimiste, lucru confirmat recent şi de Transgaz, compania naţională de transport al gazului natural, într-un interviu publicat în noua ediţie a anuarului ZF Energie.

„În primul rând - primele gaze vor fi extrase începând din toamna anului 2026. În al doilea rând - aşa cum arată volumul rezervat de cele două companii pe conductă, producţia anuală de gaze a zăcământului Neptun va fi mult mai mare faţă de ce s-a estimat până acum. Cei 9.800 MWh de gaze transportaţi orar înseamnă un volum anual de 8,1 miliarde metri cubi de gaze care vor intra din Marea Neagră în reţeaua naţională de transport.

Timp de zece ani, până în toamna lui 2036, cele două companii au estimat că ar putea extrage în fiecare an circa 8 miliarde de metri cubi de gaze anual şi au rezervat în consecinţă capacitate pe conductă. Volumele vor scădea în anii următori, dar zăcământul va rămâne productiv şi în anul 2042, potrivit datelor referitoare la capacitatea rezervată“, a spus Ion Sterian, şeful Transgaz, pentru Anuarul ZF Energie. Iniţial, estimările arătau că producţia pe vârf din Neptun Deep ar putea ajunge la 6,1 miliarde de metri cubi, datele de acum indicând cantităţi cu peste 30% mai mari.

Vestea este cât se poate de bună în contextul în care atât Transgaz, cât şi OMV Petrom pariază pe creşterea cererii interne de gaze, cel puţin până în 2030.

Spre exemplu, din estimările Transgaz, în următorii 3-4 ani, cererea de gaze natural ear putea creşte cu 10 miliarde de metri cubi, ţinând cont mai ales de trecerea centralele pe cărbuni pe gaz, dar şi pornind de la ideea că investiţii precum centrala Iernut a Romgaz se vor finaliza. La rândul său, OMV Petrom preconizează creşterea consumului de gaze naturale, cel puţin până la nivelul anului 2030.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO