Companii

Marex Brăila: De unde să vină relansarea consumului dacă veniturile oamenilor tot scad?

17.08.2010, 23:44 1893

Producătorul de mezeluri Marex, cea mai mare companie din cadrulgrupului din Brăila controlat de familia Moraru, estimează pentruanul acesta o creştere de până la 5% a vânzărilor după ce afinalizat anul 2009 cu o cifră de afaceri de peste 87 de milioanede euro.

"Principala provocare a anului 2009 a fost menţinereafuncţionării echilibrate a companiei într-un mediu economicinstabil şi mai ales total imprevizibil. În ceea ce priveşte 2010,credem în menţinerea nivelului actual al vânzărilor şi chiar într-ocreştere de până la 5% în comparaţie cu 2009. De asemenea, nivelulrentabilităţii se va menţine sau va creşte uşor", a declarat MarinMoraru, directorul general şi acţionar al grupului de companiiMarex.

El a adăugat că estimările sunt realizate pe fondul evoluţieirezultatelor companiei din primele cinci luni ale acestui an, când,potrivit lui Moraru, cifra de afaceri a fost relativ egală cu ceaobţinută în aceeaşi perioadă a anului 2009.

Nu vede o revenire rapidă a consumului

Cu toate acestea, Moraru afirmă că nu există semne de revenire aconsumului pe plan local şi că acest fenomen va continua să semenţină pe termen scurt. "Nu cred în apariţia unor semne derevenire a consumului pe fondul existenţei unor premise certe descădere a veniturilor populaţiei şi implicit a puterii decumpărare", a declarat acţionarul Marex.

Marex a înregistrat anul trecut o cifră de afaceri de 87,3milioane de euro, în creştere cu 4% faţă de 2008, potrivitinformaţiilor oferite de reprezentanţii companiei. Deşi rezultatula fost sub aşteptările iniţiale ale producătorului din Brăila, careviza pentru anul trecut realizarea unei cifre de afaceri de 400mil. lei (peste 90 mil. euro), ca urmare a efectelor crizeieconomice, Marex s-a numărat printre puţinele companii dinindustria alimentară care a înregistrat o creştere a afacerilor în2009.

Vrea fabrici de energie regenerabilă

Proprietarul Marex intenţionează să investească pe termen scurtaproximativ şase milioane de euro în construirea unor unităţi deenergie regenerabilă din biomasă prin accesarea fondurilor europeneatât prin intermediul Fondul European Agricol pentru DezvoltareRurală (FEADR), cât şi prin Programul Operaţional Sectorial deCreştere a Competitivităţii Economice (POS CCE).

Această decizie a fost luată după ce grupul Marex a intrat anultrecut pe piaţa de bioetanol pentru combustibil prin deschidereaunei unităţi de producţie care funcţionează în prezent lacapacitate maximă.

"Anul acesta lucrăm la proiecte pentru accesarea de fonduri cutermene de punere în funcţiune în 2012-2013. Am depus deja o cererede finanţare de 5,7 milioane de euro pentru realizarea unei uzinede energie regenerabilă din biomasă bazată pe gunoiul de grajd dela porci şi una pentru o uzină bazată pe deşeuri din abatorizare şide la fabricarea bioetanolului şi din silozul de porumb", aexplicat Moraru.

Business variat

Grupul de firme din Brăila este format din companiile Marex(deţine fabrica de alcool, abatorul şi fabrica de preparate dincarne), Stejar Prodimpex (asigură distribuţia băuturilor alcoolicemarca Imperial şi alcoolul sanitar Marex) şi Vegetal Trading(specializată pe producţia de furaje şi partea de zootehnie).

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO