Companii

Marian Alecu, antreprenor în HoReCa şi turism: În ceea ce priveşte proiectul de buget, eu ca om de afaceri din domeniul HoReCa mă simt păcălit, trădat şi jignit. Mi se pare că una vorbim şi alte ne înţelegem

Marian Alecu, antreprenor în HoReCa şi turism: În ceea...

Autor: Miruna Diaconu

10.02.2021, 17:50 2065

Marian Alecu, antreprenor în HoReCa şi turism, spune că abordarea guvernului cu privire la sprijinul industriei HoReCa şi de turism este revoltătoare. Perioada pandemiei a marcat profund industria turismului, care se lupstă în prezent să supravieţuiască, iar măsurile de sprijin dedicate acestui sector economic încă întârzie să apară.

„În ceea ce priveşte proiectul de buget, eu ca om de afaceri din domeniul HoReCa mă simt păcălit, trădat şi jignit, ce s-a vorbit, ce s-a promis, ce s-a lucrat şi ceea ce se întâmplă. Au fost sute de întâlniri cu membrii actualului cabinet, cu membrii fostului cabinet, s-a trecut prin hotărâri de guvern ca acum să aflăm că în loc de cele 2,5 miliarde lei, în noul buget sunt doar 1 mld. lei, deci doar 40%, deja chestiunea cu 20% din scăderea cifrei afaceri a cunoscut a treia prelungire şi se discută de a se da banii la sfârşitul anului”, spune Marian Alecu, investitor în mai multe companii din HoReCa şi turism.

Măsura de sprijin dedicată industriei HoReCa şi turismului care prevedea un sprijin din partea statului de 20% din scăderea cifrei de afaceri înregistrată în 2020 raportată la 2019. Suma totală a schemei de ajutor a fost anunţată iniţial că se va ridica la 500 mil. euro

„60% din firme rămân pe din afară şi când vin aceste ajutoare, în cazul utopic în care vor mai veni, câte firme vor mai găsi cu apetit să mai ia banii aceştia în condiţiile în care domeniul este la pământ”, precizează Marian Alecu.

Vstea conform căreia voucherele de vacanţă vor fi eliminate din lista beneficiilor angajaţilor de la stat a supărat mulţi oameni de business din industria turismului, una dintre cele mai afectate sectoare economice de criza pandemică. Marian Alecu s-a arătat indignat de această eliminare a voucherelor şi spune că deşi a avut încredere când actualul guvern a preluat conducerea, acum se simte dezamăgit de modul în care acţionează guvernanţii.

„Nu pot decât să felicit şi să remarc grija guvernului în continuare pentru lucruri absolut penibile. Nu s-a scos sporul pentru folosirea computerului, ceea ce mi se pare absolut normal, bieţii bugetari trebuiau să primească şi ei câteva mii de lei pentru că folosesc computerul în anul 2021. Cu aceste lucruri nu mai vezi luminiţa de la capătul tunelului, chiar îţi vine să laşi totul, lucrurile sunte veşnic analizate şi numai promisiuni”, adaugă Marian Alecu.

Măsura de anulare a voucherelor de vacanţe oferite bugetarilor vine pe fondul faptului că guvernanţii vor să se încadreze într-un deficit bugetar de 7%, reducând astfel din cheltuieli. Atât în 2019, cât şi în 2020, voucherele de vacanţă nu au fost folosite în totalitate, astfel oamenii având posibilitatea să le folosească şi anul acesta. Totuşi, această veste reprezintă o altă piedică pusă de către autorităţi industriei, care şi aşa se luptă să supravieţuiască.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO