Companii

Marian Elliott, GFG Alliance: Industria oţelului necesită investiţii anuale de 30 mld. dolari pentru a face faţă cererii, iar necesarul creşte cu 20-25% dacă luăm în calcul tranziţia către tehnologii cu zero emisii nete

ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”

Marian Elliott, GFG Alliance: Industria oţelului...

Autor: Alex Ciutacu

25.01.2022, 15:01 181

Necesarul de investiţii din industria oţelului la nivel global se ridică la peste 35 de miliarde de dolari anual pentru ca jucătorii din piaţă să ţină pasul cu cererea şi să realizeze tranziţia către tehnologii cu zero emisii nete de gaze cu efect de seră până în 2050, a explicat Marian Elliott, head of risk & sustainability, GFG Alliance, în cadrul conferinţei ZF/Liberty Steel „Industria românească: Investiţii pentru un viitor verde”.

„Este uşor să ne îmbătăm cu numere mari legate de capitalul de investiţii necesar. Haideţi să punem în context. Am discutat despre faptul că oţelul este fundaţia pentru dezvoltarea de oraşe verzi şi industrie verde, ne uităm la o dublare a cererii pentru oţel în perioada 2012-2050. Deci ar fi nevoie de inestiţii de 30 de miliarde de dolari annual pentru a face faţă cererii, fără a lua în calcul tranziţia către tehnologii cu zero emisii nete. Dacă adăugăm şi acest aspect vorbim de un plus de 20-25%”.

Neutralitatea emisiilor de dioxid de carbon înseamnă un echilibru între emisii şi reducerea dioxidului de carbon din atmosferă prin absorbanţi. Pentru a obţine emisii nete zero, toate emisiile de gaze cu efect de seră la nivel mondial vor trebui contrabalansate prin „sechestrarea” dioxidului de carbon.

„În termeni de emisii de carbon evitate, câştigăm 6 dolari pe tonă. Dacă te uiţi la preţul pe carbon în acest moment cred că această sumă este o valoare importantă pentru oricine”.

Marian Elliott a subliniat că din ce în ce mai mulţi investitori instituţionali sunt interesaţi de acest spaţiu, atât de investiţii în energie regenerabilă, cât şi de investiţii care se concentrează pe industrii care se uită spre tranziţie.

„Cred că un factor important care conduce această evoluţie este modul în care investitorii instituţionali trebuie să se raporteze la metricele ESG. Asta a început cu un focus pe portofolii cu amprentă de carbon redusă, dar acum înţelege toată lumea că este mai puţin important să finanţezi amprenta de carbon redusă decât să finanţezi tranziţia către viitor. Dacă vrei să te aliniezi unei lumi cu zero emisii nete trebuie să lucrezi cu cei care au cantităţi mari de emisii astăzi şi să vezi cum poţi să eviţi acele emisii în viitor. Există un interes mare dinspre bănci, investitori instituţonali, guverne şi cred că am auzit astăzi de apetitul care este pentru investiţii în acest spaţiu”.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO