Companii

Mariana Gheorghe, cel mai puternic executiv din România, începe un nou mandat de patru ani la cârma Petrom

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom. Foto: Andreea Alexandru

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom. Foto: Andreea Alexandru

Autor: Roxana Petrescu

26.03.2015, 00:07 852

Mariana Gheorghe, directorul general executiv al Petrom, va rămâne la cârma singurului producător local de petrol şi gaze până în primăvara anului 2019, după o decizie a consiliului de supraveghere condus de Gerhard Roiss, CEO al OMV, acţionarul majoritar al Petrom.

Aflată deja la al treilea mandat în fruntea singurei companii din România care a atins pragul de un miliard de euro al profitului net, Mariana Gheorghe a fost numită la cârma Petrom în vara anului 2006, după o experienţă de 13 ani ca bancher în cadrul BERD.

În mandatele sale, numărul de angajaţi ai Petrom s-a redus de la aproape 33.000 la 17.000, combinatul Doljchim a fost închis şi la fel rafinăria Arpechim. Pe de altă parte, Petrom a devenit unul dintre cei mai mari producători de energie din România prin investiţia de 530 de milioane de euro în centrala de la Brazi, proiect care însă nu evoluează conform aşteptărilor.

Tot în mandatul Marianei Gheorghe, Petrom a finalizat un proiect de investiţii de 600 de milioane de euro în rafinăria Petrobrazi. Însă proiectul semnificativ întreprins de Petrom în mandatul Marianei Gheorghe este demararea, alături de gigantul ExxonMobil, a programului de explorare în Marea Neagră, în zona de mare adâncime.

Aceasta este o premieră pentru industria de petrol şi gaze de 150 de ani a României. În zorii noului său mandat, Mariana Gheorghe se confruntă cu prăbuşirea preţului petrolului, cu o cerere în scădere pentru produsele petroliere, dar şi cu negocierile cu statul român privind regimul redevenţelor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO