Companii

Mariana Gheorghe, OMV Petrom: Extracţia de gaze în Marea Neagră ar putea asigura independenţa energetică a României în privinţa gazelor naturale

Gheorghe, OMV Petrom la emisiunea "După 20 de ani", de la Pro TV. : Extracţia de gaze în Marea Neagră ar putea începe spre sfârşitul deceniului

Foto: Victor Ciupuliga

Autor: Carol Dan

07.10.2012, 11:14 977

"Această descoperire pe care o numim noi sonda Domino 1 este o estimare de acumulare de gaze de circa 42 de miliarde până la 84 miliarde de metri cubi de gaz. Producţia ar putea începe pe la sfârşitul decenului acesta, undeva spre anii 2018", a declarat Gheorghe la emisiunea "După 20 de ani", difuzată duminică de Pro TV.

Ea a arătat că în prezent sunt evaluate datele şi ar mai trebui şi alte sonde.

"Apoi va trebui să mai facem alte date seismice ca să vedem pe întreg perimetrul ce alte puncte posibile de exploatare sunt, urmând ca undeva pe la mijlocul acestui deceniu să luăm decizia, dacă sau nu este comercial trecerea la dezvoltarea, la investiţia propriu-zisă", a afirmat Gheorghe.

Exxon Mobil Exploration and Production Romania Limited, filială a companiei americane Exxon Mobil, a început împreună cu OMV Petrom (SNP), în decembrie 2011, forajul într-un perimetru petrolier din Marea Neagră aflat în concesiunea companiei româneşti.

La începutul anului, OMV Petrom şi Exxon Mobil au anunţat că au făcut o descoperire semnificativă la exploatările din Marea Neagră, estimările preliminare plasând zăcământul de gaze naturale la 42-84 miliarde metri cubi, care echivalează cu de 3-6 ori consumul anual al României.

ExxonMobil Exploration and Production România pregăteşte pentru următorii doi ani investiţii de până la 1,23 miliarde de dolari în foraj petrolier şi lucrări adiacente în Marea Neagră.

Directorul general al grupului austriac OMV, Gerhard Roiss, a declarat recent pentru revista Manager că grupul a găsit în Marea Neagră o rezervă "gigantică de petrol şi gaz, o descoperire de importanţă mondială".

Gheorghe a adăugat că dacă zăcământul de gaze descoperit de OMV Petrom în Marea Neagră se va dovedi rentabil pentru a fi exploatat, România ar putea deveni independentă din perspectiva necesarului de gaze naturale, înlocuind "importurile de la ruşi".

"În următorii ani peste 50% din necesarul de resurse energetice primare vor reveni şi în România din hidrocarburi, petrol şi gaze. Al doilea, având în vedere situaţia la gaz, pentru că vorbim acum de piaţa de gaz, 70% din necesarul românesc este producţie locală şi 30% este importată. Dacă se dovedeşte că această exploatare este comercială şi de succes, atunci avem şansele să fim independenţi energetic, din punctl de vedere al necesarului de gaze în România", a continuat Ghorghe.

Potrivit directorului general al OMV Petrom, pentru a extrage "prima moleculă de gaz" în România sunt necesare investiţii de miliarde de euro, efort investiţional cu aport la Produsul Intern Brut, care contribuie la bugetul de stat şi generază locuri de muncă.

Unul dintre efectele exploatării rezervelor de gaze din Marea Neagră va fi reducerea facturii la gaz pentru consumatorii din România, potrivit lui Gheorghe.

Principalii producători de gaze din România sunt compania de stat Romgaz Mediaş şi OMV Petrom, care cumulat produc anual aproximativ 11 miliarde metri cubi de gaze.

Cele două companii asigură două treimi din necesar, diferenţa fiind importată din Federaţia Rusă.

Urmează ZF Health&Pharma Summit'24