Companii

Mariana Gheorghe, Petrom: Pentru a creste, trebuie luate decizii nepopulare

Mariana Gheorghe, Petrom: Pentru a creste, trebuie luate decizii nepopulare
02.03.2010, 00:00 255

"Pe plan mondial, cred ca anul 2010 va fi unul mai usor. PentruRomania va fi unul mai greu din mai multe motive. Pe de o parte,traim acest decalaj fata de tarile dezvoltate. Pe de alta parte,mai este un factor, unul intern, care ne ingreuneaza situatia.Pentru a avea sanse sa crestem in 2010, ne trebuie fortainstitutionala de a lua decizii nepopulare. Acest lucru presupunemult curaj politic. Le doresc acest lucru celor care ne conduc",spune Gheorghe.

Potrivit specialistilor, evolutia economiei Romaniei are undecalaj de circa 6-9 luni fata de economiile dezvoltate, asa cadaca acestea au inceput sa dea semne de revigorare abia in a douajumatate a anului este posibil ca si economia locala sa-si revinadupa surpriza neplacuta adusa de evolutia PIB-ului din ultimeletrei luni ale anului trecut.

In ceea ce priveste insa masurile nepopulare, desi din mediulprivat companiile au renuntat la zeci de mii de angajati, in ceeace priveste reformarea sectorului de stat masurile concreteintarzie sa apara.

Agresivitate la fonduri europene

Mariana Gheorghe, la fel ca si ceilalti manageri, spune ca celmai important instrument care ar putea debloca economia Romanieieste atragerea fondurilor europene. In total, pana in 2013, Romaniapoate primi din partea Uniunii Europene peste 30 mld. euro. Inprimii trei ani de la aderare, Romania nu a luat decat 1,3 mld.euro din acesti bani, dar a contribuit la bugetulul UniuniiEuropene cu peste 3 mld. euro.

"Trebuie sa crestem cu agresivitate absorbtia fonduriloreuropene. Spania si Portugalia au fost tarile care au intrat in UEinaintea Romaniei si care au reusit sa absoarba fonduri europenesemnificative prin care si-au dezvoltat infrastructura. Ne trebuiedisciplina, forta institutionala si ne mai trebuie sicreativitate", spune Gheorghe.

Dintretoate domeniile care ar putea readuce Romania pe crestereeconomica, Gheorghe spune ca marile proiecte de infrastructura suntcele mai importante, pentru ca ele vor crea locuri de munca si totele vor duce la cresterea consumului.

"Infrastructura trebuie sa devina prioritate economica, pentruca proiectele mari creeaza locuri de munca si mai departe aduccresterea consumului privat. Este necesara o mai mare disciplinabugetara in ceea ce priveste realizarea investitiilorprogramate."

CEO-ul Petrom crede ca initiativele guvernului nu sunt rele sica ar putea avea anumite efecte, asta numai in contextul in care artrece de la stadiul de proiecte la cel de munca propriu-zisa."Clasa politica de azi stie ce trebuie sa spuna, dar mai trebuie sasi implementeze ceea ce spune", afirma executivul Petrom, ocompanie cu afaceri in jurul a 3 miliarde de euro in 2009.

Care au fost greselile de criza alemanagerilor

Criza a ingreunat mult procesul decizional mai ales in contextulin care rata somajului a fost in continua crestere anul trecut.Petrom a renuntat la circa 6.000 de angajati doar in 2009 si spuneca va merge mai departe cu acest plan pana cand va fi necesar.

"Deciziile de restructurare au devenit si mai dificile inaceasta perioada, dar este o strategie pe care o vom continuapentru ca Petrom inca nu a ajuns acea companie moderna pe care ne-odorim. In functie de cum va evolua piata, vor continua siconcedierile".

Managerul Petrom spune ca acei executivi care s-au ferit dedeciziile nepopulare vor avea de suferit in perioada urmatoare.

"Criza a adus o intensificare a procesului decizional. Ceiaflati la conducere au fost obligati sa fie mai hotarati, mairapizi in luarea deciziilor, dar fara a pierde insa obiectivele petermen lung. Cursa pentru atragerea finantarilor a fost castigatade noi, pentru ca pentru a atrage banii, totul depinde de ceea cefaci intern. Aici cred ca multi manageri au gresit pentru ca nu austiut sa ia rapid deciziile, iar acest lucru sigur le va afectaevolutia pe viitor."

Cine va creste in 2010

Gheorghe spune ca unul dintre domeniile afectate puternic decriza a fost transportul, segment care-si pune imediat amprenta siasupra vanzarilor de carburanti. La nivel de piata, in 2009 cerereade carburanti a scazut cu 6%, potrivit datelor Petrom, cel maiabrupt picaj fiind inregistrat de vanzarile catre segmentulcomercial unde volumele au fost cu 14% mai mici.

"Transporturile au fost foarte afectate de toata acesta criza.Cred ca anul acesta au sansa sa-si revina industriile care nu suntenergointensive. Exporturile catre pietele vest-europene vor iesidin stagnare, iar mobilizarea va veni cu precadere din sectorulauto. Daca banii europeni ar fi absorbiti, lucrurile ar staaltfel", explica Mariana Gheorghe.

In ceea ce priveste estimarile pentru piata pe care activeaza,CEO-ul Petrom crede ca cererea totala de carburanti isi va continuascaderea si in 2010, procentul fiind de circa 5%. Comparativ cuanul trecut, cand cel mai lovit segment au fost vanzarilecomerciale, anul acesta presiunea va fi asupra retailului, incontextul in care este asteptata o crestere a somajului.

O justitie mai buna pentru afaceri maimulte

Petrom se confrunta in prezent cu mii de procese intentate defosti sau actuali salariati privind plata unor bonusuri pe carecompania sustine ca le-a introdus in salarii. Numai pentru aceastaproblema Petrom si-a creat provizioane de 1,4 mld. lei, darreprezentantii companiei spun ca in ultima vreme lucrurile auinceput sa evolueze bine.

In acest context, sefa Petrom considera ca este necesaraimbunatatirea actului de justitie in Romania, lucru care ar puteaajuta implicit si mediul de afaceri. "Este nevoie de imbunatatireaactului de justitie, pentru a stimula un mediu de afaceri sanatos.Tribunalele dadeau deciziile in favoarea angajatului, dar ininstantele finale noi aveam dreptate si trebuie sa recuperam banii.Au fost multe abuzuri si decizii luate in defavoarea Petrom."Potrivit Marianei Gheorghe, numarul dosarelor cu procese intentatede angajatii Petrom au ajuns la cateva mii.

"Se desfasoara in toata tara (procesele - n.red.). Avem dosarecu oameni care nici macar nu au fost angajati ai Petrom. Noi amsesizat aceste probleme consiliului magistratilor. Avem mii deprocese, dar cu toate acestea nu am mai crescut provizioanelefacute pentru aceasta problema."

Mentinerea redeventelor vs. independentaenergetica

In ceea ce priveste zacamintele de hidrocarburi pe care Petromla exploateaza, majoritatea perimetrelor sunt mature, ceea ceinseamna ca pentru a scoate tot ceea ce a mai ramas din ele saupentru a descoperi unele noi, investitiile necesare vor fi mult maimari. In contextul in care Petrom plateste catre statul roman oredeventa fixa, calculata ca un procent din valoarea productiei,pana in 2014, ca urmare a unor clauze incluse in contractul deprivatizare din 2004 cu austriecii de la OMV, Gheorghe spune ca laexpirarea acestei perioade partile se vor aseza la masanegocierilor.

"Suntem intr-o industrie matura cu o rata de declin foarte mare.Obiectivul oricarei tari este de a avea independenta energetica.Guvernul trebuie sa ia o decizie in acest sens, sa se gandeasca, sapuna lucrurile in balanta."

Investitii de 1,5 mld. euro pe an

Mariana Gheorghe spune ca Petrom va continua sa investeascaintre 1,2-1,5 mld. euro si in urmatorii ani, dar pentru a faceacest lucru compania deja a inceput sa caute noi surse pentruatragerea capitalului, in conditiile in care in ultimul an Petrom aluat credite de 1,6 mld. euro. Printre posibilele surse definantare, CEO-ul Petrom a amintit doua posibilitati odata cuprezentarea rezultatelor de anul trecut ale celei mai mari companiidin Romania.

Una ar fi o majorare de capital, care, potrivit unor surse dinpiata, ar putea avea o valoare de un miliard de euro, statul romanfiind dispus sa participe, iar a doua modalitate de a face rost debani ar fi alinierea pretului gazelor din productia interna la celedin import. In prezent, gazele extrase de cei doi producatorilocali, Petrom si Romgaz, sunt comercializate la un pret de douaori mai mic comparativ cu cele importate din Rusia. "Purtam acestdialog cu autoritatile locale de cinci ani. Nu este o situatienoua, ci este vorba despre necesitatea de capital pentru Petrom,care are nevoie de toate sursele de finantare posibile", a mai spusGheorghe.

Tot in acest scop, Petrom le va propune actionarile sa nudistribuie nici in 2009 dividende, acesta fiind deja al doilea anin care Petrom aplica aceasta masura.

Fata in fata cu cele mai puternice femei din companiileromanesti la business Magazin

Ascensiunea femeilor pe posturi de CEO a fost pana in anii 2000destul de rara si in lume, dar mai ales in Romania, si tocmai deaceea piata a reactionat in 2005 si 2006, cand doua femei au ocupatdoua dintre cele mai ravnite locuri de munca din Romania: scaunulde CEO al Vodafone, respectiv al Petrom. Liliana Solomon si MarianaGheorghe sunt si acum, la cativa ani de la preluarea acestorfunctii, singurele femei CEO din top 50 al celor mai mari companiidin Romania dupa cifra de afaceri. Mariana Gheorghe si LilianaSolomon vor aparea pentru prima oara impreuna in public in 4 martiepentru a vorbi despre experienta lor manageriala in cadrul uneiintalniri organizate de revista BUSINESS Magazin.

CV de CEO

Mariana Gheorghe si Liliana Solomon nu au in comun doar faptulca sunt femei si conduc doua afaceri de top 10. Cei doi CEO au incomun si o experienta de business in afara tarii, anterioaravenirii in Romania pe pozitia de CEO.

Mariana Gheorghe a lucrat intre 1993 si 2004 in cadrul BERD, cabancher asociat si apoi bancher principal pentru Europa de Sud-Estsi regiunea caspica.

Dupa un doctorat in fizica si un MBA in Franta, Liliana Solomonsi-a inceput cariera ca finantist la Düsseldorf in cadrul o.tel.ocommunications GmbH. La sfarsitul anilor 2000, Liliana Solomon apreluat pozitia de vicepresedinte executiv al diviziei demanagement in cadrul Deutsche Telekom AG, la Bonn, iar in 2000 s-amutat la Londra, unde a lucrat ca CFO al T-Mobile, iar ulterior alCable & Wireless Plc pana in 2005, cand a preluat conducereaVodafone Romania.

Ce spunedespre

Fonduri europene: Trebuie sa crestem cu agresivitate absorbtiafondurilor europene. Spania si Portugalia au fost tarile care auintrat in UE inaintea Romaniei si care au reusit sa absoarbafonduri europene semnificative prin care si-au dezvoltatinfrastructura. Ne trebuie disciplina, forta institutionala si nemai trebuie si creativitate.

Cine isi va reveni mai usor din criza: Transporturile au fostfoarte afectate de toata aceasta criza. Cred ca anul acesta ausansa sa-si revina industriile care nu sunt energointensive.Exporturile catre pietele vest-europene vor iesi din stagnare, iarmobilizarea va veni cu precadere din sectorul auto. Daca baniieuropeni ar fi absorbiti, lucrurile ar sta altfel.

Justitie: Este nevoie de imbunatatirea actului de justitie,pentru a stimula un mediu de afaceri sanatos. Tribunalele dadeaudeciziile in favoarea angajatului, dar in instantele finale noiaveam dreptate si trebuie sa recuperam banii. Au fost multe abuzurisi decizii luate in defavoarea Petrom.

Procesul decizional in criza: Deciziile de restructurare audevenit si mai dificile in aceasta perioada, dar este o strategiepe care o vom continua pentru ca Petrom inca nu a ajuns aceacompanie moderna pe care ne-o dorim. In functie de cum va evoluapiata, vor continua si concedierile

Cum va fi anul 2010: Pe plan mondial, cred ca anul 2010 va fiunul mai usor. Pentru Romania va fi unul mai greu din mai multemotive. Pe de o parte, traim acest decalaj fata de tariledezvoltate. Pe de alta parte, mai este un factor, unul intern, carene ingreuneaza situatia. Pentru a avea sanse sa crestem in 2010, netrebuie forta institutionala de a lua decizii nepopulare. Acestlucru presupune mult curaj politic. Le doresc acest lucru celorcare ne conduc.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO