Companii

Mariana Gheorghe vorbeşte liber despre cum a fost să conducă cea mai mare companie din România, Petrom: Din 12 ani de mandat, circa 4-6 ani au fost de criză. Am fi putut să creştem, dar am fost obligaţi să tăiem costurile. Procesul de restructurare m-a ţinut trează noaptea, dar am făcut ce era mai bun pentru companie

Mariana Gheorghe a fost liderul de business al României timp de 12 ani

Mariana Gheorghe a fost liderul de business al României timp de 12 ani

Autor: Roxana Petrescu

22.02.2018, 00:08 2167

„Dacă este un lucru care m-a ţinut trează noaptea în 12 ani de mandat, a fost procesul de restructurare“, a precizat Mariana Gheorghe la finalul carierei de CEO al Petrom. „Avem posibilitatea financiară de a creşte în continuare. Găsirea oportunităţilor va fi misiunea viitoarei conduceri.“

La final de mandat, Mariana Gheorghe, cea care din vara anu­lui 2006 s-a aflat la cârma Petrom, spune că acum com­pania are lejeritatea finan­ciară şi supleţea operaţională de a face orice-i va permite piaţa, mandatul său fi­ind înainte de toate unul care a avut în cen­tru reorganizarea.

Compania a terminat anul trecut cu circa 13.800 de oameni, cu aproape 20.000 mai puţini decât în 2006, dar este acum implicată în proiecte majore, probabil cel mai important fiind extra­gerea gazului din Marea Neagră, de la mare adâncime.

„Avem de raportat un an bun“, a început Mariana Gheorghe ultima conferinţă de presă în calitate de director general executiv al OMV Petrom.

Anul trecut, compania a înregistrat vânzări de 19,4 miliarde de lei, cu 17% mai mari faţă de cele din 2016, şi un profit net de 2,48 de miliar­de de lei, în acreştere cu 140% faţă de 2016.

Performanţa Petrom a fost înregistrată într-un mediu de piaţă foarte bun, dar se ex­plică şi prin reducerea cos­tu­rilor, concomitent cu re­zul­tate operaţionale record.

Astfel, barilul de petrol a crescut în medie anul trecut cu 24%, până la 54 de dolari, cererea de carburanţi din Ro­mâ­nia a bifat un plus în volume de 6,7%, cererea de gaze s-a apreciat cu 5%, iar cea de electri­citate de 4%. Mai mult, preţul energiei a ajuns la maximul ultimilor cinci ani în ceea ce priveşte tranzac­ţio­narea spot.

Până în mai, Mariana Gheorghe va părăsi condu­cerea Petrom, în locul ei fiind numită Christina Verchere, un manager din BP, pri­mul străin adus vreodată la cârma companiei.

„Din 12 ani de mandat, circa 4-6 ani au fost de criză. Este un timp în care am fi putut poate să creştem, dar în care am fost obligaţi să tăiem cos­turile. A fost un efort de reorganizare ex­traordinar. Poate că a durat mai mult decât ne-am fi dorit, dar am reuşit să combinăm aceas­tă perioadă cu elemente de creştere. Dacă este un lucru care m-a ţinut trează noap­tea, a fost acest proces de restructurare, dar ca ma­nager am făcut ce era mai bun pentru com­pa­nie într-un moment dat. Avem posibilitatea finan­ciară de a creşte, interior şi exterior. Găsi­rea oportu­nităţilor de creştere va fi următorul man­dat, una dintre soluţii fiind chiar extin­derea lanţului valoric pe petrochimia de nişă.“

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO