Marii antreprenori români au un grad de îndatorare sub medie

9 sep 2015 Autor: Cristina Rosca

Doar 40 dintre cele mai puternice 100 de afaceri antreprenoriale din România au un grad de îndatorare mai mare decât media sectorului economic din care fac parte, potrivit calculelor ZF pe baza datelor de la Registrul Comerţului şi Ministerul de Finanţe.

Ceilalţi antreprenori au preferat o abordare mai prudentă, finanţând acti­vita­tea companiilor lor în special prin forţe proprii. „Noi ne finanţăm din surse proprii. Am avut an de an marje de profit de peste 10% astfel că ne-a fost uşor să ne finanţăm afacerea, să ne permitem investiţii. Aceasta a fost politica noastră nu doar în ultimii ani marcaţi de criză, ci şi înainte“, spune Ioan Popa, proprietarul Transavia, unul dintre cei mai mari jucători de pe piaţa procesatorilor de carne.

Transavia din Alba Iulia are afaceri de 476 mil. lei şi un grad de îndatorare de doar 16,5%. Media industriei din care face parte este de 76%. Cele mai puternice 100 de afaceri antreprenoriale româneşti au datorii totale de 28 de miliarde de lei, la afaceri de 57 mld. lei şi la active totale de 41 mld. lei. Astfel, gradul mediu de îndatorare al acestor companii este de 66,6%, sub media economiei româ­neşti per ansamblu, de 71%.

Continuarea pe ZFCorporate

ZF Corporate este serviciul de business intelligence al Ziarului Financiar. Pentru a putea avea acces la informatii trebuie să vă abonaţi la ZF Corporate sau la unul din cele 12 fluxuri ale sale, profilate pe sectoare de activitate (Bănci, Retail, Agricultură, Energie şi altele) - vezi prezentarea video a ZFCorporate. Detalii de abonare la ZF Corporate: Alexandru Matei (tel. fix: 0318.256.286) sau trimiteţi un email cu datele dumneavoastră de contact prin care solicitaţi informaţii şi abonare la adresa alexandru.matei@zf.ro. Veţi fi contactat în maximum o oră.

Articol publicat în ediţia tipărită a Ziarului Financiar din data de 09.09.2015

 
Cuvinte cheie:
antreprenori romani
, indatorare
, ministerul de finante
, registrul comertului
, companii
Vizualizari:
Printeaza
zf.ro
Abonează-te la Închide