Companii

Marius Şandru, proprietarul unei fabrici de textile cu 300 de angajaţi în Iaşi: Suntem mai afectaţi de criza valutară din Turcia decât de creşterea salariului minim. Creşterea salariului minim pe economie are un impact redus în afacerile unor antreprenori din industria tex­tilă, recunoscută pentru faptul că oferă salarii foarte mici angajaţilor

Marius Şandru conduce o companie producătoare de textile pentru branduri precum Villa sau Vero Moda, cu afaceri de peste 100 mil. lei şi 300 de angajaţi la Iaşi

Marius Şandru conduce o companie producătoare de textile pentru branduri precum Villa sau Vero Moda, cu afaceri de peste 100 mil. lei şi 300 de angajaţi la Iaşi

Autor: Adelina Mihai

31.10.2018, 00:08 1404

„Impactul creşterii salariului minim va fi destul de mic. Majoritatea angajaţilor au peste 2.350 de lei brut pe lună, pentru că am mărit salariile ca să îi ţinem în companie.“

Creşterea salariului minim pe economie de la 1.900 de lei brut lunar la 2.080 de lei brut, respec­tiv 2.350 de lei brut pentru anga­ja­ţii cu 15 ani de vechime sau cu studii superioare, are un impact redus în afacerile unor antreprenori din industria tex­tilă, recunoscută pentru faptul că oferă salarii foarte mici angajaţilor.

„Eram deja pregătiţi pentru majorarea salariului minim la 2.050 de lei brut, anunţată anterior de guvern. Aşteptăm normele pentru a face calculele finale, însă, oricum, majoritatea angajaţilor au depăşit nivelul salarial de 2.350 de lei brut pe lună, care va fi valoarea salariului minim pentru cei cu 15 ani de vechime. În zona Iaşiului avem o concurenţă foarte puternică pe piaţa muncii şi, pentru a ne ţine oamenii, a trebuit să fim atenţi la salariile oamenilor“, a spus Marius Şandru, antreprenorul ieşean care deţine compania de textile Eurotex Company, care are aproximativ 300 de angajaţi şi o cifră de afaceri de 102,6 mil. lei în 2017. Euro­tex are o unitate de producţie şi un departament de creaţie la Iaşi, având clienţi peste 20 de branduri de fashion, printre care se află Villa, Vero Moda sau Zalando.

„Pe noi ne afectează în acest moment evo­luţia cursului valutar din Turcia, care a ajuns mai ieftină decât Marocul din cauza crizei valu­tare. În industria noastră, când reu­şim să vin­dem sau să luăm comenzi, concurăm cu Maro­cul şi cu Turcia, principalele ţări care produc con­fecţii în zonă şi care sunt competitivi din punc­tul de vedere al preţului. Prin urmare, creşterea salariului minim şi iefti­nirea costurilor din Turcia s-ar putea să nu fie neapărat benefice pentru unele fabrici de textile din România.“

Lira turcească s-a devalorizat cu aproxi­mativ 40% faţă de dolar de la începutul anului, împinsă în jos de presiunile create de sancţiuni comerciale aplicate reciproc de SUA şi Turcia. Spre comparaţie, în România leul s-a depreciat cu doar 1% faţă de dolar şi faţă de euro de la începutul anului.

În prezent, 2,1 de milioane de contracte de muncă sunt încheiate la nivelul salariului minim pe economie dintr-un total de 6,39 milioane de contracte de muncă existente la nivel naţional.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO