Companii

Mark Beacom, Black Sea Oil & Gas: Putem construi proiecte de energie verde pe infrastructura imensă de gaze pe care am dezvoltat-o în largul Mării Negre

Mark Beacom, CEO BSOG: Construim o infrastructură foarte valoroasă în largul ţărmului. Este o investiţie imensă care are avantaje majore pentru producţia de energie verde fără emisii. Avem deja cinci proiecte de energie verde la care ne uităm şi care pot fi realizate în jurul infrastructurii de gaze pe care am dezvoltat-o în largul Mării Negre.

Mark Beacom, CEO BSOG: Construim o infrastructură foarte valoroasă în largul ţărmului. Este o investiţie imensă care are avantaje majore pentru producţia de energie verde fără emisii. Avem deja cinci proiecte de energie verde la care ne uităm şi care pot fi realizate în jurul infrastructurii de gaze pe care am dezvoltat-o în largul Mării Negre.

Autor: Roxana Petrescu

18.03.2021, 18:15 677

De la proiecte solare până la captarea şi stocarea carbonului în viitoarele rezervoare depletate, infrastructura pentru extracţia gazului din Marea Neagră poate fi reconvertită pentru a susţine proiecte de energie verde, spune Mark Beacom, CEO al Black Sea Oil & Gas (BSOG).

Compania ar putea începe producţia de gaz offshore în toamna acestui an, aceasta fiind prima investiţie complet nouă în producţia de hidrocarburi din Marea Neagră.

„Construim o infrastructură foarte valoroasă în largul ţărmului. Este o investiţie imensă care are avantaje majore pentru producţia de energie verde fără emisii. Avem deja cinci proiecte de energie verde la care ne uităm şi care pot fi realizate în jurul infrastructurii de gaze pe care am dezvoltat-o în largul Mării Negre“, a spus Mark Beacom în cadrul celei de-a zecea ediţii a ZF Power Summit.

Black Sea Oil & Gas (BSOG) este compania din spatele primului proiect de explorare şi exploatare de hidrocarburi din Marea Neagră lansat în România după 1989. Proiectul Midia Gas Development (MDG) din portofoliul BSOG constă în săparea a cinci sonde de producţie (o sondă submarină la zăcământul Doina şi patru sonde de producţie la zăcământul Ana) şi un ansamblu submarin de producţie pe zăcământul Doina. O conductă submarină de 126 km va asigura transportul gazelor de la platforma Ana la ţărm, până la noua staţie de tratare a gazelor din comuna Corbu, judeţul Constanţa.

Capacitatea de producţie estimată va fi de 1 miliard de metri cubi de gaze pe an, echivalentul a 10% din con­sumul de gaze al României, existând deja un contract de vânzare a gazului pe 10 ani cu francezii de la Engie.

 

5 proiecte verzi pe o investiţie în gaz

În total, BSOG a derulat investiţii de 600 mil. dolari în perimetrul Midia din Marea Neagră, primele molecule urmând să ajungă la ţărm în noiembrie anul acesta. Pentru România însă, lansarea noilor proiecte de gaze din Marea Neagră coincide cu o perioadă de schimbare majoră la nivel european, unde accentul este pus pe energia verde, proiectele convenţionale fiind tot mai greu de finanţat.

Beacom spune însă că infrastruc­tura de gaze construită acum poate fi baza de plecare pentru proiecte care se înscriu în logica tranziţiei energetice, odată cu deplatarea zăcământului.

Mai mult, compania are cinci astfel de potenţiale proiecte care ar putea fi dezvoltate.

Astfel, pe termen scurt, pe terenurile deja achiziţionate în vederea construirii conductelor de gaze şi a staţiei pe uscat, se pot monta panouri solare, energia acestora urmând să alimenteze atât reţeaua, cât şi platforma marină. Un proiect de hidrogen ar putea fi de asemenea integrat pe actuala infrastructură.

Pe termen lung, coridoarele de acces deja obţinute de proiectul Midia ar putea fi folosite pentru lansarea unui proiect eolian offshore, iar odată cu depletarea rezervorului de gaz, acesta ar putea deveni un depozit offshore pentru captarea şi stocarea carbonului.

De asemenea, în eventualitatea realizării proiectului eolian menţionat, energia ar putea fi folosită pentru o instalaţie pe hidrogen mai amplă. „România ar trebui să conducă acest trend (utilizarea infrastructurii con­venţionale existente în scopul găzduirii proiectelor verzi – n.red.). Cred că avem aici un proiect care ar putea însemna startul în această direcţie.“

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO