Companii

Martinsa-Fadesa: Vindem terenuri din Romania si cautam parteneri

09.10.2008, 17:50 248

Filiala locala a companiei spaniole de dezvoltare imobiliara Martinsa-Fadesa, intrata sub protectie legala din cauza incapacitatii de plata in vara acestui an, cauta cumparatori pentru o parte din terenurile pe care le detine in Romania, precum si un partener pentru cel mai mare proiect local - Bonaire din Stefanesti, la nord de Bucuresti.

"Avem 14 loturi cu o suprafata de peste 80 de hectare in Romania si o suprafata construibila de peste 2 milioane de metri patrati. Terenurile de care chiar nu avem nevoie le vom vinde. Pe de alta parte, proiectele din Stefanesti si din Bacau, Stefan cel Mare, vrem sa le dezvoltam noi. Pentru proiectul din Stefanesti, tinand cont de dimensiune, cautam un partener", a declarat pentru ZF Pablo Perez Vazquez, country manager al companiei in Romania.
Vazquez spune ca Martinsa-Fadesa a investit pana in prezent in jur de 80 de milioane de euro in Romania, piata in care firma nu are datorii, astfel ca isi va continua activitatea.
Terenurile companiei se afla in interiorul si in jurul oraselor Bucuresti si Bacau. Desi piata nu este propice in acest moment pentru vanzatorii de proprietati imobiliare, Vazquez spune ca va renunta la proprietati doar la preturi convenabile, deoarece nu este presat sa vanda.
Cu toate acestea, admite faptul ca obtinerea de finantari bancare este dificila in momentul de fata, astfel ca inceperea constructiei la cele doua proiecte din Bacau si Bucuresti ar putea fi realizata prin lichiditatile obtinute de pe urma vanzarii terenurilor.
Proiectul din Stefanesti, denumit Bonaire, prevede constructia a 7.600 de apartamente, hotel, spatii de birouri si spatii comerciale pe un teren cu o suprafata de 64 de hectare, in urma unei investitii estimate la circa un miliard de euro.
Martinsa-Fadesa a inceput deja vanzarile de locuinte in cadrul proiectului din Stefanesti, aproximativ 5% din apartamentele primei faze fiind precontractate, desi inca nu au inceput lucrarile de constructie.
"Pentru Bonaire avem toate autorizatiile obtinute. Suntem in discutii pentru alegerea constructorului si obtinerea finantarii. Conform contractelor semnate, nu suntem in intarziere. Primele apartamente ar trebui finalizate in iunie 2010", a mai declarat reprezentantul Martinsa-Fadesa. Vazquez este country manager al companiei din luna ianuarie a acestui an.
Pe de alta parte, terenul companiei din Bacau are o suprafata de 6,6 hectare, pe care intentioneaza sa dezvolte un proiect cu 2.000 de locuinte.
Pana in vara acestui an, compania spaniola era considerata un gigant imobiliar la nivel european, cu activitate pe pietele din Germania, Franta, Cehia, Polonia sau Ungaria.
Compania a inregistrat in 2007 venituri de 1,58 miliarde de euro si un profit net de 105 milioane de euro. Pe plan local, criza financiara internationala afecteaza puternic si activitatea firmelor imobiliare, in special prin accesul tot mai greu la lichiditati, ceea ce determina o serie de companii sa renunte la o parte din proprietatile din portofoliu.
 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO