Companii

Mârza Diana, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia: De săptămâna viitoare, când vom avea aparatul, vom să începem să testăm. Aparatul va putea face 500 de teste în 12 ore

Mârza Diana, manager Spitalul Judeţean de Urgenţă...

Autor: Alexandra Cepăreanu

01.04.2020, 20:11 319

Spitalul Judeţean de Urgenţă Alba Iulia nu are în prezent niciun aparat de testare pentru coronavirus de tip PCR. Momentan spitalul deţine doar 30% dintr-un aparat de tip PCR, urmând să primească extractorul şi alte componente luni (6 aprilie), a spus pentru ZF Mârza Diana, manager al Spitalului Judeţean de Urgenţă Alba Iulia.

„Avem un aparat, dar nu este complet. Ce avem reprezintă 30% din tot aparatul. Mai trebuie să vină extractorul, două hote. Furnizorul a promis că le trimite mâine, iar acum a spus că vor veni luni. Am dat comandă de două extractoare, unul pentru noi şi unul pentru spitalul din Cluj. Dar extractorul nostru vine săptămâna viitoare, iar al lor vine cealaltă săptămână”, a spus Mârza Diana.

Aparatul PCR care va funcţiona la SJU Alba Iulia va putea face 500 de teste pentru coronavirus în 12 ore.

„Acum trimitem recoltările la Cluj, iar de vineri a început DSP-ul să facă teste pentru noi. La Cluj se pot face 96 de teste pe zi. Noi vom putea face 48 de teste pe oră.”

În medie, SJU Alba Iulia recoltează probe pentru teste la aproximativ 20 de pacieţi pe zi, a adăugat managerul spitalului. „De la Cluj, rezultatele ajungeau în 6-7 zile, iar de la DPS, acum, ajung în o zi, două zile. Pacienţii sunt izolaţi în acest timp, aşa am rezistat până acum.”

De asemenea, în cadrul spitalului au fost testate 120 de cadre medicale, rezultatele acestora fiind negative.

„Am recoltat la circa 120 de cadre medicale până în prezent, după anumite criterii, toate rezultatele au fost negative. Prima dată am recoltat la personalul de la secţia de boli infecţioase, unde avem cazuri, la UPU, la ATI.”

Mârza Diana spune că până în prezent personalul spitalului a avut la dispoziţie echipamente de protecţie, iar stocurile pe care le deţine momentan mai ajung pentru aproximativ 3-4 zile.

„La secţia de boli infecţioase au mai primit şi mai ajung pentru o săptămână, dar la restul spitalului cred că mai avem pntru 3-4 zile, dar am speranţe că în două zile mai vin. Facem mereu solicitare prin DSP pentru echipamente, dar DSU ne-a ajutat, a pus la dispoziţie echipamente de protecţie. Iar la interval de câteva zile Departamentul pentru Situaţii de Urgenţă mai trimite echipamente, dar în special pentru departamentele unde se tratează cazuri de COVID şi pentru UPU”, a adăugat Mârza Diana.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO