Companii

Maspex, un grup polonez aflat în top 100 de companii din regiune, vrea să facă a cincea tranzacţie din România: pachetul majoritar al Purcari, un acord de peste 420 mil. lei

Maspex, un grup polonez aflat în top 100 de companii din...

Autor: Cristina Roşca

22.05.2025, 00:08 5225

Ieri după-amiază, miercuri 21 mai, după anunţul privind tranzacţia, acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare, iar ulterior au revenit la un preţ mai mare cu 25%, însă fără vânzător Mulţi aşteaptă ca preţul să ajungă la pragul de 21 de lei per acţiune, cel din ofertă Nu este vorba despre o preluare ostilă, ci despre un deal prin care polonezii de la Maspex şi-ar majora deţinerea, iar o serie de investitori, în frunte cu Victor Bostan, ar vinde.

Polonezii de la Maspex, care deţin sucurile Tymbark şi apa Bucovina, vor să facă o nouă achiziţie în România, mai exact ei vor să intre pe piaţa vinului, prin preluarea pachetului majoritar al Purcari, un acord de peste 420 mil. lei.

Dacă va primi acordul de la ASF, aceasta ar putea deveni cea mai importantă tranzacţie din industria vinului.

Maspex era deja acţionar minoritar în companie, însă deţinea un pachet de sub 5%.

Producătorul de vin Purcari, originar din Republica Moldova, dar listat la Bursa de la Bucureşti, operează peste 2.000 de hectare cu viţă-de-vie, acestea fiind amplasate atât în România, cât şi dicolo de Prut şi în Bulgaria. Compania este unul dintre cei mai importanţi actori din industria locală a vinului, având în 2024 venituri de 382 mil. lei (75 mil. euro), plus 3%. Grupul s-a dezoltat atât direct, cât şi prin achiziţii.

Cât priveşte Maspex, acesta este un gigant originar din Polonia, cu prezenţă în 80 de ţări şi cu afaceri de 3,7 mld. euro anul trecut. Ca şi Purcari, şi polonezii s-au dez­voltat atât de la zero, cât şi prin achiziţii, aceasta fiind şi strategia pe piaţa din România. Maspex activează pe plan local din anul 1996. În octombrie 2001, a introdus fosta fabrică „Conserve SA“ din Vălenii de Munte, judeţul Prahova, într-un amplu proces de retehnologizare şi de moder­nizare. În decembrie 2013, grupul a preluat părţi din activele firmei Pan Group (Craiova), achiziţie ce a facilitat introducerea în portofoliul companiei a unor noi categorii de produse – snackuri sub marca Salatini. Mai recent, în 2016, polonezii au cumpărat Rio Bucovina, unul dintre cei mai mari producători de apă minerală naturală din România.

Acum, prin preluarea unui pachet majoritar la Purcari, Maspex ar pătrunde pe piaţa vinului, o piaţă puternic concurenţială, cu mulţi actori autohtoni.

Această tranzacţie nu ar fi prima din piaţa vinului, dar ar fi, cu siguranţă cea mai mare.

În sector, astăzi, sunt la vânzare multiple afaceri mai mici, care îşi caută cumpărător – unele deja de multă vreme. Motivul? Piaţa scade, iar consumul e anemic.

Potrivit datelor bvb.ro, 60% din acţiunile Purcari sunt deţinute de persoane juridice - 20% de Amboselt, iar restul de investitori de retail. Compania avea în momentul anunţului o capitalizare de 570 mil. lei, la un preţ per acţiune de 14,28 lei. Preţul convenit de părţi e de 21 de lei per acţiune.

Părţile nu au anunţat despre ce pachet de acţiuni ar fi vorba, termenul folosit fiind de „poziţie de control”, care înseamnă peste 50%. La un preţ per acţiune de 21 de lei, înseamnă că tranzacţia sare de 420 mil. lei, conform calculelor ZF.

Ieri după-amiază, miercuri, 21 mai, după anunţul privind tranzacţia, acţiunile au fost suspendate de la tranzacţionare, iar ulterior au revenit la un preţ mai mare cu 25%, însă fără vânzător. Mulţi aşteaptă ca preţul să ajungă la pragul de 21 de lei per acţiune, cel din ofertă. Nu este vorba de o preluare ostilă, ci de un deal prin care polonezii de la Maspex îşi majorează deţinerea, iar o serie de investitori, în frunte cu Victor Bostan, vor vinde.

 

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro