Companii

Matca trimite castraveţi în Polonia, retailerii din România le cer preţ standard. „Costurile de producţie se schimbă de la o zi la alta, cum să semnăm astfel de contracte?“. Principalele legume cultivate la Matca în solarii sunt roşiile şi castraveţii cornichon, urmate de ardei gras şi vinete. Auchan este singurul retailer care ia castraveţi de la Matca

Comuna Matca are o suprafaţă de solarii de 1.500 hectare potrivit producătorilor, după cum se vede, mai mare decât cea a oraşului Tecuci.

Comuna Matca are o suprafaţă de solarii de 1.500 hectare potrivit producătorilor, după cum se vede, mai mare decât cea a oraşului Tecuci.

Autor: Florentina Niţu

02.05.2022, 15:00 296

Din Matca, cel mai mare bazin legumicol din ţară, care are circa 1.500 de hectare cu solarii, o treime din suprafaţa României, şi 4.000 de producători, castraveţii recoltaţi pleacă zilnic spre Polonia, Republica Moldova şi Ucraina, pentru că retailerii din România le cer preţ standard şi constanţă fermierilor, susţin aceştia.

„Retailerii au venit către noi să facem parteneriate, dar vor să facem contracte pentru un preÅ£ standard, în timp ce producÅ£iile de legume sunt diferite de la o săptămână la alta ÅŸi costurile de producÅ£ie ÅŸi transport, cresc, căci tot primim notificări. Facem doar export. Trimitem 100 de tone de castraveÅ£i pe zi către Polonia, Republica Moldova ÅŸi, mai nou, către Ucraina, prin Republica Moldova, cu vama la Odesa“, spune Mircea Marius Filimon, proprietarul companiei Marivla Vegetable. ÃŽn medie, într-un an, compania exportă 6.000 de tone de legume. 

Filimon a precizat că fermierii mari din Matca ar face parteneriate cu retailerii, dacă ar exista mai multă flexibilitate, însă el susţine că ar trebui să existe mai multă aple­care spre producătorii mici, care reprezintă numărul cel mai mare şi care se asociază cu dificultate.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO