Companii

Maternităţile private pun presiune pe sistemul de stat: una din zece femei alege să nască la privat în Capitală

Maternităţile private pun presiune pe sistemul de stat: una din zece femei alege să nască la privat în Capitală

Autor: Ioana David

07.10.2010, 23:56 385

La un cost mediu al naşterii de 1.700 de euro rezultă căprivaţii încasează din aceste servicii peste 5 mil. euro la nivelde ţară. În prezent există puţine maternităţi private unde se poatenaşte, astfel că cele deja operaţionale lucrează aproape decapacitatea maximă. Pentru clinicile private naşterile sunt unbusiness extrem de atractiv, pe care sunt hotărâte să mizeze înperioada următoare.

Potenţialul de creştere este asigurat având în vedere că cei 3.000de nou-născuţi în regim privat reprezintă un procent extrem de micdin totalul din România. Potrivit datelor Ministerului Sănătăţii,în România se nasc anual în jur de 200.000 de copii.
Numai în Bucureşti au loc anual în jur de 20.000 de naşteri,potrivit datelor Institutului Naţional de Statistică, astfel căcele 2.000 în sistem privat reprezintă în jur de 10%, conformcalculelor ZF.

În afara naşterilor, până acum operatorii de servicii medicaleprivate au evitat operaţiile complexe, pe de o parte din lipsainfrastructurii, iar pe de altă parte din cauza costurilor foartemari, care în lipsa asigurărilor private nu pot fi susţinute.

O piaţă puţin concurenţială
Cele mai multenaşteri la privat s-au făcut anul trecut la Euroclinic, care s-aapropiat de pragul de 1.000 de intervenţii. Recent, spitalulprivat, primul din Capitală, a fost preluat de către rivalulCentrul Medi­cal Unirea, care are deja operaţională Ma­ternitateaRegina Maria, astfel că se poate spune că a devenit cel maiputernic jucător pe această nişă de piaţă. Şi în provincie auapărut unităţi private, iar cele mai multe naşteri au avut loc laEuromaterna din Constanţa.
Analiza ZF relevă faptul că cea mai ieftină naştere la privat estela Arcadia Spital la Iaşi, unde preţurile încep de la 2.300 de lei(547 de euro).
"Datorită încheierii contractului cu C.A.S. (Casa de Asigurări deSănătate - n.red.), preţul total al unei naşteri naturale, asistatăde medicii Arcadia, este de 2.300 lei, tarif valabil pentrupacientele asigurate (la stat - n.red.) şi în care intră toateserviciile medicale (...) Pentru pacientele neasigurate în sistemulde stat, tarifele complete la preţ de listă (inclusiv cazarea)variază între 6.300 şi 7.450 lei pentru naşterea naturală şi între7.250 şi 8.800 lei pentru naşterea prin cezariană", au spusreprezentanţii Arcadia.
Pe locul doi în topul spitalelor private unde s-au născut cei maimulţi copii se află Life Memorial, spital controlat de familiaMarcu.
"Cererea pentru serviciile maternităţii din Life Memorial Hospitala fost mai ridicată în acest an, comparativ cu 2009. De laînceputul anului şi până în septembrie am înregistrat aproximativ600 de naşteri, astfel că până la sfârşitul acestui an estimăm căvom depăşi numărul de 850 sau 2.500 dacă vorbim de numărul total denaşteri de la începuturi şi până la sfârşit de 2010", a spus MihaiMarcu, preşedintele MedLife.

Ce spun pacientele
Ziarul Financiar a întrebat două paciente, una care urmează sănască la stat, şi cealaltă la privat, de ce au făcut acestealegeri.
"Îmi este frică de spitalele de stat. Nu are nicio legătură cu ces-a întâmplat la Giuleşti. Luasem această hotărâre înainte să aparăacest caz. Am observat că în spitalele de stat nu este neapărat oproblemă de bani, pentru că sunt dotate, ci de management, de lipsăde organizare. Încă de la intrare, nu există nicio recepţie unde săte informezi sau care să te preia. Ştiu din experienţă că dacă nuai o rudă care lucrează în spital, nu te descurci", spune Maria P.,31 de ani din Bucureşti. Ea plăteşte 6.000 de lei (1.430 de euro)pentru naştere (sumă în care intră şi controlalele periodice şianalizele).
Pe de altă parte, Laura P., care a mai născut la stat, este depărere că în ambele locuri sunt aceleaşi dotări şi aceiaşi medici,"puţin mai poleiţi poate la privat". Ea plăteşte puţin peste 3.000de lei (714 euro), sumă care include "plata informală" către medicşi controalele care au avut loc tot la privat, medicul de la statavând cabinet particular.

Naşterile, pondere mică în businessul privaţilor
Naşterile reprezintă doar o mică parte din busi­nessul clinicilorşi spitalelor private, care ar putea depăşi 600 mil. euro în 2012,comparativ cu nivelul de 373 mil. euro din 2009, potrivitestimărilor firmei de cercetare PMR.
Planuri pentru deschiderea de noi maternităţi a anunţat CMU, careîn prima jumătate din 2011 va inaugura un spital în Băneasa, ce vaavea integrată şi o maternitate, iar până la finele acestui an vainaugura o policlinică cu maternitate în Braşov. Este posibil ca şialţi operatori să inaugureze astfel de unităţi.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO