Companii

Matriţe Dacia a renunţat la 4,4 mil. euro de la UE

Matriţe Dacia a renunţat la 4,4 mil. euro de la UE

Autor: Adriana Rosoga

03.11.2010, 23:40 133

Producătorul Matriţe Dacia, parte a grupului Renault în România,care anul trecut a înregistrat o cifră de afaceri de aproape 6 mil.euro, a renunţat la o finanţare europeană de 18,5 milioane lei (4,4mil. euro) pe care a câştigat-o la începutul acestui an. Companiaeste una dintre cele 86 de întreprinderi mari care s-au bătut pe 57mil. euro de la UE, în cadrul primului apel de proiecte din cadrulProgramului Operaţional Sectorial Creşterea Compe­titivităţiiEconomice (POS CCE), "Sprijin pentru consolidarea şi modernizareasectorului productiv prin investiţii tangibile şi intangibile înîntreprinderi mari" deschis de autorităţi în 2008.

După perioada de evaluare şi selecţie, au fost declaratecâştigătoare 28 de companii mari între care Astalrom, Tess Conex,Vrancart, Elvila, Popeci Utilaj Greu, Matriţe Dacia, Uzuc,Carpatcement, Someş, Menarom Pec, Napomar.

Conform datelor transmise de autoritatea de management a POSCCE,instituţie care se află în subordinea Ministerului Economiei,Matriţe Dacia, care produce formele în care sunt turnate piesele decaroserie pentru modelele fabricate la Mioveni, este singuraîntreprindere mare care a renunţat la finanţarea europeană pe carea câştigat-o.
"Din cauza crizei, unii beneficiari ai proiectului au fost obligaţisă-şi revizuiască propriile proiecte de investiţii. Matriţe Dacia afost obligată să îşi modifice planul de investiţii, lucru care acondus la o structură a costurilor incompatibilă cu cea prevăzutăîn contract", spune Liviu Ion, director de comunicare al GroupRenault România.
Proiectul depus de companie pentru obţinerea de finanţare europeanăconsta în modernizarea şi creşterea capacităţii de producţie aMatriţe Dacia.
Conform datelor de la Registrul Comerţului, Matriţe Dacia aînregistrat anul trecut un profit brut de 41.000 de euro, cu unnumăr mediu de 188 de angajaţi.

Dacia a luat bani


În schimb, Automobile Dacia a reuşit să câştige o finanţareeuropeană nerambursabilă de 4,7 milioane de euro în cadrul celuide-al doilea apel de proiecte lansat de autorităţi anul acesta înmai.
În joc a fost pusă suma de 110 mil. euro, numărul de proiectedepuse ridicându-se în total la 186. Dintre acestea doar 36 au fostselectate pentru a primi bani europeni.
Printre companiile selectate se numără Henkel, Automobile Dacia,Alumil Rom, Alro, Petrocart, Romcab, Comceh.
Producătorul Automobile Dacia, care anul trecut a înregistrat ocifră de afaceri de peste 2 mld. euro, s-a clasat în primele 20 decompanii selectate pentru finanţare.
Conform declaraţiilor companiei, Automobile Dacia intenţionează săinvestească aproape 57 de milioane de lei (13,5 mil. euro), dincare 20 de milioane de lei sunt fonduri UE (4,7 mil. euro), pentruachiziţionarea de echipamente şi utilaje pentru o linie de uzinajmecanic.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

AFACERI DE LA ZERO