Companii

Mazars: Misiunea ANAF în următorii ani va fi să regândească acţiunile de control, astfel încât să valorifice cât mai eficient informaţiile transmise de contribuabili

Mazars: Misiunea ANAF în următorii ani va fi să...

Autor: Roxana Rosu

07.12.2021, 16:59 79

Digitalizarea extensivă a administraţiei fiscale atât în ceea ce priveşte raportarea, cât şi cu privire la modalităţile de control fiscal este una dintre cele mai bune practici pentru creşterea colectării de venituri la bugetul de stat, în condiţiile în care România a pierdut aproape 7.4 milioane de euro în 2019, adică aproape o treime din valoarea totală a TVA pe care statul român ar fi trebuit să o colecteze, arată o analiză realizată de Mazars România.

„Planul Naţional de Redresare şi Rezilienţă al României (PNRR), care a fost aprobat de consiliul UE şi care conţine un program de reforme fiscale ce urmează să fie implementate până în anul 2026, include printre obiectivele principale şi reducerea deficitului de colectare a TVA cu 5 puncte procentuale (până la jumătatea anului 2026). Autorităţile au în plan creşterea capacităţii Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) de colectare a veniturilor la bugetul de stat prin îmbunătăţirea capacităţii de valorificare a datelor/ informaţiilor, furnizarea de noi servicii digitale către contribuabili şi transformarea digitală a finanţelor publice. Pe de altă parte, având în vedere rezultatele slabe înregistrate de România an de an, precum şi întârzierile inerente care apar în implementarea oricărei noi măsuri, poate că ar fi bine ca termenele propuse pentru realizarea unor astfel de iniţiative să fie mai strânse, şi nu sub forma unui plan întins pe 5 ani.”, a menţionat Bianca Vlad, Tax Partner, Mazars România.

 În cursul săptămânii trecute, Comisia Europeană a publicat raportul privind deficitul de încasare a TVA (VAT Gap) înregistrat în anul 2019. Vestea bună este că, la nivelul Uniunii Europene (UE), gradul de colectare a crescut din nou, iar statele membre au pierdut cu aproximativ 7 miliarde de euro mai puţin faţă de anul precedent. Cu toate acestea, dacă ne uităm la valoarea absolută a sumei pe care administraţiile fiscale nu reuşesc să o încaseze din TVA, pierderile sunt în continuare semnificative - 134 miliarde de euro.

Comisia Europeană evidenţiază impactul negativ generat de pierderile din veniturile din TVA care s-au ridicat la 4.000 de euro pe secundă în cursul anului 2019 şi explică amploarea acestora. Aceste sume pe care statele membre nu reuşesc să le încaseze ar fi putut fi folosite pentru construirea a 250 de spitale sau a 2.500 km de autostrăzi. Previziunile pentru următorii ani nu sunt foarte optimiste, dacă ne uităm la ultimele date publicate, conform cărora statele membre UE vor reuşi să elimine deficitul de colectare a TVA în aproximativ 13 ani.

„Acestea sunt pierderi inacceptabile pentru bugetele naţionale şi înseamnă că cetăţenii de rând şi întreprinderile trebuie să compenseze deficitul prin alte impozite pentru a plăti pentru servicii publice vitale. Trebuie să depunem eforturi comune pentru a combate frauda în materie de TVA, o infracţiune gravă care afectează buzunarele consumatorilor, ne subminează sistemele de protecţie socială şi epuizează trezoreriile guvernamentale.”, a declarat comisarul pentru economie, Paolo Gentiloni.

Cele mai mari progrese în lupta cu deficitul de încasare a TVA au fost făcute de Croaţia (1%), Suedia (1,4%) şi Cipru (2,7%). La polul opus, se află România (34,9 %), Grecia (25,8%) şi Malta (23,5%) care înregistrează cele mai mari dificultăţi în colectarea TVA.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO