Companii

McKinsey&Company: România ar putea înregistra o creştere economică de aproximativ 26 miliarde de dolari până în 2040, adică 9% din PIB, dacă ar investi masiv în sănătate

McKinsey&Company: România ar putea înregistra o...

Autor: Roxana Rosu

09.11.2021, 11:32 117

România ar putea înregistra până în 2040 o creştere economică de aproximativ 26 miliarde de dolari, ceea ce înseamnă un avans de 9% al PIB, dacă ar investi masiv în sectorul de sănătate, ceea ce ar duce la modificarea pieţei muncii, creşterea productivităţii şi reducerea problemelor de sănătate la nivelul populaţiei, arată un raport al McKinsey Global Institute.

În opinia analiştilor, presiunea pe care problemele de sănătate o pun pe sistemul medical românesc ar putea scădea cu până la 36% în următorii 20 de ani în aceste condiţii.

Aproape jumătate dintre beneficiile economice ar putea rezulta dintr-o mai mare implicare pe piaţa muncii, o treime din scăderea problemelor de sănătate, în timp ce restul ar putea rezulta din creşterea productivităţii muncii şi scăderea numărului de decese premature.

MGI a realizat o cercetare detaliată pentru a identifica acei indicatori care pot determina îmbunătăşurea sănătăţii românilor şi ulterior a calculat beneficiile sociale şi economice care pot rezulta.

O sănătate mai bună a populaţiei ar putea însemna un avans economic de aproximativ 26 miliarde de dolari până în 2040, aşadar o creştere totală cu 9% şi una de 0,4% anual.

Populaţia României are tendinţa de a îmbătrâni şi de a scădea, având vârsta medie de 43 de ani, mai mult cu zece ani faţă de anul 2000. În timp ce rata natalităţii a scăzut, cea a deceselor a luat amploare, poziţionând România ca una dintre ţările cu cea mai mare medie a mortalităţii din Europa Centrală şi de Est. Aproximativ 57% dintre decese sunt provocate de boli cardio-vasculare, acestea ocupând primul loc în rândul cauzei mortalităţii românilor.

Pentru alte știri, analize, articole și informații din business în timp real urmărește Ziarul Financiar pe WhatsApp Channels

Citește continuarea pe
zfcorporate.ro
AFACERI DE LA ZERO